Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон за

...
Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон за
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

Срокът за публични съвещания по плана за нов Закон за правосъдната власт (ЗСВ) се удължава с 20 дни - до 7 май. Това оповестиха от Министерството на правораздаването (МП).

Промяната се постанова в резултат на голям брой оферти, получени от органите на правосъдната власт и съсловни организации на магистратите. Така до 7 май могат да се показват мнения, бележки и други по законопроекта.

Основният фокус на новия Закон за съдебната власт е обезпечаването на сходство на законодателните промени с измененията в Конституцията – основаването на Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет и новото съответствие на квотите в тях; променените функционалности и пълномощия на основния прокурор; промените, свързани с Инспектората и други Проектът планува също възстановяване и ускорение на конкурсните и атестационни процедури в правосъдната власт, както и в командироването, напомнят от Министерство на правосъдието.

Първото обществено обсъждане по новите текстове бе на 26 март.

В новия Закон за правосъдната власт се извършват съответни рекомендации от мненията на Венецианската комисия и от Доклада за господство на правото на Европейска комисия, показват още от ведомството.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР