Срокът за кандидатстване по процедура Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване

...
Срокът за кандидатстване по процедура Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване
Коментари Харесай

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Срокът за кандидатстване по процедура " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищен сграден фонд – Етап II " е продължен до 17:00 часа на 28 март 2024 година, в това число. Така се дава опция сдружения на притежатели, които по разнообразни аргументи, в това число административни, не са съумели да аплайват за финансиране досега, да го създадат.
 
Документите по процедурата за кандидатстване остават същите, както до момента като подсещаме, че към тях би трябвало да се приложи в допълнение решение на общото заседание на етажната благосъстоятелност, че съсобствениците са съгласни да обезпечат 20% съфинансиране за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост. След това общините би трябвало да подадат окомплектованите документи за всяка постройка в ИСУН до 28 март.
 
Целта на вложенията, които ще бъдат направени, с цел да се изпълнят предписаните ограничения за всяка утвърдена по процедурата постройка, е да се реализира най-малко 30% икономисване на първична сила и клас на енергопотребление " В ”. Те ще се потвърждават с направена от сертифициран енергиен инспектор оценка, извършена след привършване на нужните строително-монтажни работи. Затова обръщаме внимание, че всички получени средства ще подлежат на възобновяване, ако заложените знаци за даден блок не бъдат реализирани.
 
Размерът на средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност за Етап II е 282 470 400 лева Заедно с нужното наложително съфинансиране от над 70 млн. лева общият размер на разноските, които могат да бъдат финансирани, ще доближи 353 млн. лева
 
Със средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност в Етап II ще се финансират до 80% от вложенията за осъществяване на предписаните действия при осъществяване на енергийните обследвания. Кандидатите за присъединяване в процедурата би трябвало да обезпечат и в процеса на осъществяване да платят 20% от всички разноски за възобновяване на блока им.
 
Членовете на сдруженията на притежателите могат да набират нужното лично финансиране напълно със лични средства или посредством потреблението на разнообразни финансови принадлежности, създадени и предоставени от частни участници на пазара, да вземем за пример посредством ЕСКО контракт с финансова или друга организация или посредством контракт с електроразпределително сдружение, което е създало и дава принадлежности за финансиране на разноски за енергийна успеваемост.
 
Дейностите и по втория стадий на програмата ще се извършват във всички 265 общини в страната. С цел отбягване на централизация на средствата и реализиране на по-добро териториално систематизиране на предоставения запас той е разпределен сред шестте региона за обмисляне, като за всеки един от тях е заложен предел на безвъзмездната финансова помощ в размер до 47 078 400 лева, който обаче не е обезпечен бюджет. Заповедта за удължение на периода за кандидатстване може да бъде открита на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР