Срокът за изпълнение на договорите по обявените сега процедури за

...
Срокът за изпълнение на договорите по обявените сега процедури за
Коментари Харесай

АПИ пусна обществените поръчки за зимното поддържане на пътищата

Срокът за осъществяване на договорите по оповестените в този момент процедури за зимно поддържане ще бъде не повече от 7 месеца

В регистъра на публичните поръчки са оповестени документите по оповестените от Агенция „ Пътна инфраструктура “ публични поръчки за избор на реализатори за зимно поддържане и възстановителни работи при спешни обстановки по републиканските пътища за зима 2022/2023. Обществените поръчки са за зимното разчистване на автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “, „ Струма “ и „ Марица “, както и за републиканската мрежа в пет от шестте региона за обмисляне - Северозападен, Североизточен, Югоизточен, Южен Централен и Югозападен регион.

Процедурата за Северен централен регион също е оповестена и документите следва да бъде оповестена в идващите дни в регистъра на Агенцията за публични поръчки.

Обявените поръчки са по ускорена процедура, с цел да се подсигури идния зимен сезон. Срокът за подаване на офертите е до 1 септември, а за Северен централен избрания период е 5 септември. Това се подхваща, с цел да се минимизират рисковете републиканските пътища да останат без поддържане през зимните месеци, защото срокът за провеждането и завършването на откритата социална поръчка с подписването на контракт лишава най-малко 6 месеца.

На 5 август т. година АПИ разгласи тръжните процедури за избор на реализатори за настоящ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа за идващите три години.

Предвид процедурните периоди те няма да са завършили с избора на реализатор и подписването на нови контракти до 30 септември, когато изтичат актуалните съглашения с пътноподдържащите сдружения, изясняват още от Пътната организация.

Срокът за осъществяване на договорите по оповестените в този момент процедури за зимно поддържане ще бъде не повече от 7 месеца. Индикативната стойност на публичните поръчки е избрана съгласно бюджета на АПИ за поддържане на 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Зимното поддържане на автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “, „ Марица “ и „ Струма “ планирано ще коства 76 883 958 лева без Данък добавена стойност. Сумата е разпределена за над 104 км от Автомагистрала „ Хемус “ на територията на регионалните пътни ръководства София и Ловеч, с планирана стойност 10 324 679 лева без Данък добавена стойност. За Автомагистрала „ Хемус “ на територията на ОПУ Шумен и ОПУ Варна индикативната стойност е 9 425 156 лева без Данък добавена стойност. Дължината на правата е 111 км.

За цялата дължина на автомагистрала „ Тракия “ - близо 407 км, които минават през територията на регионалните пътни ръководства София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, прогнозната стойност е 31 547 404 лева без Данък добавена стойност. За зимната поддръжка на 135-те км от автомагистрала „ Марица “ прогнозната стойност е 11 216 824 лева без Данък добавена стойност. Магистралата е на територията на ОПУ Стара Загора и ОПУ Хасково. За поддържането на секторите от Автомагистрала “Струма “ на територията на ОПУ София, ОПУ Перник, ОПУ Кюстендил и ОПУ Благоевград, с обща дължина 172 км дружно с пътните връзки, прогнозната стойност е 14 369 895 лева без Данък добавена стойност.

В оповестените процедури е уголемен кръгът на вероятните участници в тръжните процедури. Могат да аплайват и компании с опит в поддържането на пътища от общинската или уличната пътна мрежа. Целта е да се подтиква конкуренцията сред участниците. Изискването е през последните 3 години да са осъществявали зимно поддържане на 150 км републикански или общински пътища или улици. В процедурите провеждани предишни години са допускани само участници с опит в осъществяване на сходни действия единствено на републикански пътища, допълват още от АПИ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР