Срокът на експлоатация на системите и агрегатите на колата зависи

...
Срокът на експлоатация на системите и агрегатите на колата зависи
Коментари Харесай

Шофьорските грешки, които съсипват колата

Срокът на употреба на системите и елементите на колата зависи освен от качеството на употребяваните материали, индустриалните технологии и ръцете на фабричните служащи, само че и от стила на шофиране на самия лидер. За грешките при шофирането и обслужването, които водят до преждевременната гибел на скоростната кутия - както автоматизирана, по този начин и механична - е тематиката на този преглед. 

Извършвайки едни и същи операции всеки ден, отработени през годините, водачите даже не замислят по какъв начин да го създадат вярно, а по какъв начин не е нужно. Това, което инструкторът е вкарва в главата на бъдещия лидер по време на шофьорския курс, той го употребява през цялата си кариера зад кормилото. Но някои привички са разрушителни за колата - да вземем за пример, преместването на лоста на АСК от позиция D на N при тапи и на всеки светофар.

АВТОМАТ

И от кое място се появил този мит за нуждата от превключване от D на N сега на къси спирки? Всъщност, в случай че не желаете да сменяте скоростната кутия преди да ѝ е изтекло времето, не правете това по никакъв метод. Нека разбираем: в състояние " драйв " в хидравличния блок на скоростната кутия се доближава оптимално налягане, готово за придвижване. И натискайки селектора обратно и напред, водачът ту напомпва, ту  освобождава напрежението, вследствие на което животът на елемента доста понижава.

Автоматичната скоростна кутия постоянно би трябвало да работи при извънредно високи температури и в случай че модерните трансмисии са подготвени за такива условия, то за по-старите модели може да е съдбовно. За прегряване на скоростната кутия е задоволително да се пробуксува ненужно доста - несъмнено, самото устройство няма да почине от това, само че пружинните съединители ще изгорят с огромна възможност. И в един ужасяващ ден, колата просто ще откаже да тръгне, без значение по какъв начин ще я уговаряте. 

Друга неточност на водачите, водеща до гибелта на " автоматика " са - закъснялото обслужване и пренебрегването на рекомендациите на производителя. В наръчника за употреба е написано, да вземем за пример, че маслото би трябвало да се сменя на всеки 60 000 километра, което значи да го промените. Не бива също по този начин да се не помни филтъра и прочистването на хидравличния елемент. Не би трябвало да икономисвате от настоящо сервизно обслужване, тъй като промяната или ремонтът ще ви излязат доста по-скъпо.

Много " бързаци " пък местят лоста на скоростната кутия от позиция D в състояние P или R, когато автомобилът още не е спрял. И за какво го вършат и те не знаят? В края на краищата, спестяването на 2-3 секунди може да докара до големи разноски, които ще би трябвало да бъдат направени вследствие на щета на същите съединители и хидравликата. Запомнете един път вечно: първо спрете изцяло и единствено по-късно сменяйте позицията.

МЕХАНИКА

Същото, апропо, важи и за механичните скоростни кутии. Не единствено за " автоматиката " преждевременните придърпвания са рискови: поради на нервното държание на водача лостът на скоростите може да се скърши по-рано от периода. Но тази неточност позволяват доста водачи, изключително в случай че се постанова да завият пъргаво, с цел да не пречат на останалите участници в придвижването. в последна сметка доста румънци са отговорни за това - изключително в тези моменти, когато да вземем за пример би трябвало да се обърнете интелигентно, с цел да не се намесвате с другите участници в придвижването.

Ръчната скоростна кутия, или по скоро съединителят, не обичат тези водачи, които натискат левия педал до дупка при всяка една неразбираема обстановка. С левия крайник би трябвало да се работи единствено когато би трябвало да промените скоростта или да стартирате мотора - това се преподава още по време на шофьорския курс. Останалата част от времето кракът не би трябвало да бъде на педала. И също така на светофар би трябвало да поставяте лоста в неутрално състояние. 

За да удължите живота на трансмисията, би трябвало да бъдете доста деликатни при процеса на изтегляне - даже и когато не вие дърпате. Внимателно спазвайте инструкциите на производителя: деликатно натиснете съединителя, като меко и постепенно превключвайте скоростите.

Източник: auto.blitz.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР