Срокът на една концесия ще може да е по-дълъг само

...
Срокът на една концесия ще може да е по-дълъг само
Коментари Харесай

Срокът на концесиите ще може да се удължава с една трета

Срокът на една концесия ще може да е по-дълъг единствено със глоба на Народното събрание посредством въвеждане в различен закон, сподели ръководителят на правната комисия и вносител на проектозакона Данаил Кирилов

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Първата едра задача на ръководещите: Нови правила за концесиите

Бързането е поради евродиректива, само че този път има поддръжка и от Обединените патриоти и Движение за права и свободи
31 май 2017
Първото несъгласие на президента

Защо Румен Радев спря закона за концесиите и какви ще са резултатите от това
9 фев 2017
Законът за концесиите e отсрочен за неопределен срок

Президентът наложи несъгласие поради митинги и остави решението на бъдещия парламент
5 фев 2017 Когато след подписване на контракт зародят непредвидени условия, цената на концесията може да се усили с до 50%. Новият Закон за концесиите, чийто първичен вид беше квалифициран още преди две години, най-сетне беше утвърден дефинитивно от депутатите в края на предходната седмица. Това на процедура се случи за повторно, откакто предходният проектозакон беше блокиран от президентско несъгласие преди парламентарните избори напролет и по-късно процедурата стартира изначало.

С утвърдените текстове в този момент се дава отговор една от главните рецензии към предходния вид, а точно неналичието на ограничаване за периода на договорите. Според окончателния документ концесии няма да могат да се разпореждат за повече от 35 години, а възможни удължавания ще се позволяват за най-вече още 12 години в допълнение. Все отново парламентарното болшинство си остави малка врата за спомагателни изключения, когато огромни и скъпи планове изискват по-дълъг период за погашение на инвестицията. Тези случаи обаче ще би трябвало да бъдат планувани със специфичен закон, т.е. ще са в контрола на Народното събрание.

В останалите текстове няма обилни промени по отношение на разновидността, който Народното събрание гласоподава на първо четене през юни. Едно от нововъведенията е, че по-малките концесии за услуги на морски плажове ще се разпореждат по реда на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Таван на периода

С новия закон се ползват условията на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и Съвета от 26 февруари 2014 година, като поради забавянето страната беше застрашена от наказания. С него на процедура се анулират сегашният Закон за концесиите и Законът за публично-частното партньорство и се вкарват два съществени типа концесии - за строителство и услуги (възлагани от страната и общините като публично-частно партньорство) и за прилагане (концесиите по досегашния закон). Депутатите одобриха, че оптималният период на договорите би трябвало да е подобен, че да подсигурява покриване на разноските и възвръщане на инвестицията и приемане на приход от инвестиции капитал.

Финалният вид планува, че за контракти за строителство и услуги срокът не може да бъде по-дълъг от 35 години, а таванът за втория вид концесии е 25 години, само че с уточнението " в случай че със специфичен закон е очакван различен период ". Допуска се и удължение, само че не с повече от една трета от съответния период, избран с контракта. Така максимумът на една концесия може да стане 47 години.

От полемиките в залата стана ясно, че изключението за периодите се прави за така наречен стратегически концесии, които изискват по-дълъг период за възвращаемост на инвестицията, като огромните инфраструктурни обекти или хидротехническите уреди да вземем за пример. По думите на ръководителя на правната комисия и вносител на проектозакона Данаил Кирилов (ГЕРБ) гаранцията против злоупотреби с тази отстъпка е, че за изключението е належащо законодателят категорично да вземе такова решение в различен закон. " Ако се подписва концесия за милиард, два или три, фактически това е пътят, по който Народното събрание би могло да глоби този период в съответен закон ", уточни той.

С тази смяна на процедура отпадна предходният вид, който предвиждаше концесии над 35 години да се утвърждават авансово от Народното събрание, а за общински концесии над 20 години се изискваше глобата на 2/3 от общинския съвет.

Други промени

Според новия закон пълномощията на концедент (страната, предоставяща концесията) се извършват от отрасловия министър, когато обектът на концесия е държавна благосъстоятелност, а при общинска - от кмета на съответната община. Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор ще прави самостоятелен външен надзор, като прави планови и изключителни инспекции. В рамките на пълномощията си следващ надзор ще упражняват също Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия.

Законът планува също опция за изменение на концесионните контракти, само че в случай че то е в границите на 10% от първичната стойност. Когато след подписване на контракт зародят непредвидени условия, цената на концесията може да се усили с до 50%. Промени се позволяват и тогава, когато се наложи осъществяването на в допълнение строителство или услуги, които не могат да се извършат от различен концесионер. Тогава в допълнение предоставената работа не би трябвало да води до нарастване на първичната стойност с повече от 50%. При предварително преустановяване на контракта концесионерът има право на обезщетение, което да покрие невъзстановените досега разноски за вложения или надлежно избраната норма на възвращаемост според от собствеността върху обекта.

Всяка концесия може да бъде избрана от концедента като непокътната, в случай че се извършва по стратегии за основаване на предпазени работни места на хора с увреждания или хора в неравностойно състояние, написа още в новия закон. При тях концесионер може да бъде единствено стопански оператор, на който минимум 70% от служащите и чиновниците са с увреждания или в неравностойно състояние. В остарелия план лимитът беше 30%.

За да се обезпечи повече бистрота на процеса, се планува цялата информация за концесиите да се разгласява в Националния концесионен указател, който се поддържа от профилирана дирекция към Министерския съвет. В него ще се отразява както информация за осъществяване на процедури за възлагане на концесии, по този начин и информация по отношение на осъществяването на подписаните контракти.

Трите изключения

Извън новия закон остават няколко типа концесии. Тези за подземните благосъстояния ще се контролират по Закона за подземните благосъстояния, както и до момента. От новия закон излизат концесиите за рандеман на минерални води, които ще се разпореждат по реда на Закона за водите и чийто оптимален период ще е 35 години. Тази смяна беше планувана в предходния вид на закона, върху който президентът наложи несъгласие преди изборите. Когато водите са държавна благосъстоятелност, общините ще получават по-голяма част от концесионното заплащане - 50% вместо 30%, колкото е сега. С това на процедура вноската за общините се изравнява с тази, която вършат минните компании.

Новото изключение са концесиите за услуги на морските плажове, само че единствено тези, които са без трансграничен интерес, т.е. са под избрания европейски предел (5.225 млн. евро в момента). Те ще се разпореждат по реда на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Законът за концесиите влиза в действие до един месец след обнародването му. Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предложи кметовете да могат да се разпореждат с избран тип подземни благосъстояния вместо страната, само че болшинството отхвърли концепцията

Фотограф: Анелия Николова
Крачка обратно от Движение за права и свободи

Депутатите от Движение за права и свободи напуснаха пленарната зала, откакто болшинството отхвърли предлагането на ръководителя на придвижването Мустафа Карадайъ и група депутати, което щеше да даде право на кметовете да се разпореждат с избран тип подземни благосъстояния вместо страната. Предложението предвиждаше общините да получат безплатно правото за ръководство и прилагане до 35 години на скалнооблицовъчни материали от залежи, за които няма предоставени концесии за рандеман или позволения за изследване. Така на процедура решението кой да добива и изследва щеше да се взима от общинските препоръки и кметовете. Не стана ясно за какво от Движение за права и свободи оферират изключението само за скалнооблицовъчните материали. Вероятно пояснение може да е фактът, че въпреки такива материали да са публикувани в разнообразни региони на страната, немалка част от тях са съсредоточени в следените от Движение за права и свободи родопски общини. От придвижването даже предлагаха за залежи с потвърдени неподходящи характерности или за възобновяване на рандеман от залежи в общини с трайна безработица концесионерът да може да се освобождава от заплащане за интервал от пет години с решение на Министерския съвет. " Тази концепция е неуместна, през 2010 година Законът за подземните благосъстояния беше изменен точно с цел да се сътвори обединен орган, който да дава отговор за концесиите и да сплоти дейностите, които до тогава бяха пръснати в три министерства и в общините. Предложението на Движение за права и свободи действително е крачка обратно ", сподели изпълнителният шеф на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР