Срокът е в края на септември да бъдат внесени в

...
Срокът е в края на септември да бъдат внесени в
Коментари Харесай

Пак ще променят плана за възстановяване в частта за енергетиката

Срокът е в края на септември да бъдат импортирани в Европейската комисия. Те са изискване за приемане на третия транш, който не е очакван тази година

В момента Министерството на енергетиката създава разновидности за промени в проекта за възобновяване и резистентност и ги разисква с Европейската комисия. когато има подготвеност и комплектност, ще ги показват на Народното събрание и на българското общество. Това ще се случи в идващите няколко седмици.  Това съобщи министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на „ 24 часа “ по време на конференция, на която министър председателят акад. Николай Денков и министри от кабинета показват настоящи тематики, залегнали в управническата стратегия на държавното управление.

Със сигурност ще има промени в проекта, а дали ще има промени в решението на Народното събрание, зависи от това Министерството на енергетиката и Европейската комисия  какво ще договорят, сподели още Василев.

Премиерът Николай Денков добави, че това е още един образец по какъв начин Министерския съвет и Народното събрание би трябвало да работят в синхрон. Изпълнението на решението, по този начин както е дефинирано от Народното събрание не е явно, по тази причина сега вървят диалози в няколко направления – едната е с Европейската комисия, какви са измененията, които подхождат на разпоредбите на проекта за възобновяване и резистентност, другата е диалози с народни представители, с цел да се види, в случай че се наложи смяна в решението, каква да бъде. Третото е диалози с общностите във въглищните райони. Това, което е значимо, е измененията да бъдат включени, когато има посока и тя има късмет да мине и като решение, доказано от Европейска комисия и единодушие в Народното събрание. Трите тези участници в процеса да се срещнат, с цел да има решение, което да бъде дефинитивно завършено.

Служебното държавно управление е провело диалози с ЕУК през този интервал, само че те постоянно са били във типа, в който се предлага нещо, което няма по какъв начин да бъде признато и естествено Европейска комисия е казвала, няма по какъв начин да стане. Затова споделяме, че отново сме в изходна позиция, би трябвало да намерил решение, което е уместно стопански и обществено, подхожда на разпоредбите на комисията и ще получи поддръжка от Народното събрание. Работим ежедневно, срокът е края на септември да бъдат показани публично на Европейска комисия, добави Денков.

Реформите в енергетиката са изискване за приемане на третия транш, който не е очакван за тази година, разясниха Денков и Василев.

Колкото до втория транш, Василев съобщи, че задачата, която са си сложили дружно с управлението на Народното събрание, е до края на септември всички закони по проекта за възобновяване и резистентност, да бъдат признати.

Василев означи, че една огромна част от тях към този момент бяха признати от Народното събрание. Част от законите са признати на първо и чакат второ четене, а част от законите, които не бяха дори създадени като Закона за енергетиката, са създадени и качени за публично разискване с концепцията да влязат при започване на септември в Народното събрание, уточни министърът.

По мотив средствата, които страната чака по Плана за обективен преход за въглищните райони, Асен Василев сподели, че се работи интензивно по нова версия на проекта, която да бъде разисквана с хората в района. Целевата дата е към края на септември тази нова версия да бъде подготвена и изпратена към Европейска комисия, тъй че да можем до края на годината да има утвърден и признат проект и да не се изгубят средства, което са 1,6 милиарда лева

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР