Срещу съда днес се изправи най-голямата търсачка в света Гугъл.

...
Срещу съда днес се изправи най-голямата търсачка в света Гугъл.
Коментари Харесай

Най-голямото дело във Вашингтон. САЩ съди Гугъл

Срещу съда през днешния ден се изправи най-голямата търсачка в света Google. Делото е против американските държавни чиновници. Те упрекват Google в нарушение на антитръстовите правила в главния ѝ бизнес – търсенето в интернет. Поставено беше началото на дълго чакан правосъден спор, който може да докара до обилни промени за една от най-доминиращите онлайн платформи в света.

Започващият във Вашингтон правосъден развой пред федерален арбитър бележи кулминационната точка на две настоящи правосъдни каузи против Гугъл, които стартираха по време на ръководството на Тръмп. Правните специалисти дефинират дейностите като най-голямото антитръстово дело в страната, откогато държавното управление на Съединени американски щати поде борба против Microsoft през 90-те години на предишния век.
-->
В обособени тъжби Министерството на правораздаването и десетки щати упрекнаха Гугъл през 2020 година, че злоупотребява с господстващото си състояние в региона на онлайн търсенето. Твърденията против компанията са, че тя вреди на конкуренцията посредством покупко-продажби с мобилни оператори и производители на смарт телефони, вследствие на които търсачката Гугъл бива заложена като алтернатива по дифолт или даже изключителна алтернатива в продуктите, употребявани от милиони консуматори. В последна сметка жалбите бяха обединени в едно дело.

Гугъл твърди, че потребителите избират нейните принадлежности, тъй като те са най-хубавите, а не тъй като тя се е насочила към нелегално ограничение на конкуренцията. Бизнесът с търсене на компанията обезпечава повече от половината от приходите ѝ в размер на 283 милиарда $ и чистата облага от 76 милиарда $, които компанията майка на Гугъл, Alphabet, записва през 2022 година Търсенето подхранва растежа на софтуерния хегемон до пазарна капитализация от над 1.7 трилиона $.

Предстоящият правосъден развой може да промени метода, по който Гугъл популяризира своята търсачка измежду потребителите. Очаква се показания по делото да дадат високопоставени очевидци, измежду които някогашни чиновници на Гугъл и Samsung, както и ръководители на Apple.

Това е първото дело в границите на поредност от правосъдни престрелки против широкообхватната икономическа мощност на Гугъл. То ще покаже и дали правосъдната система е подготвена да се опълчи на огромните софтуерни платформи.

Делото идва в миг на бурни софтуерни промени, в това число пробиви в региона на изкуствения разсъдък, раждането на нови приложения и нови услуги, които основават по-голяма конкуренция и повече благоприятни условия за хората от всеки път, означи президентът по световните въпроси на Гугъл Кент Уокър, представен от Reuters.

Хората не употребяват Гугъл, тъй като би трябвало – те го употребяват, тъй като желаят. Лесно е да промените търсачката си по дифолт – от дълго време сме минали ерата на dial-up интернет и CD-ROM-ите “, означи Уокър.

Съдебният развой може да бъде и сигнал за по-настъпателната антитръстова стратегия на администрацията на Байдън.

В първичната си тъжба държавното управление на Съединени американски щати твърди, че Гугъл заплаща милиарди долари годишно на производители на устройства, измежду които Apple, LG, Motorola и Samsung, както и на разработчици на браузъри като Mozilla и Opera – с цел да бъде тяхната търсачка по дифолт. Допуска се, че даже са заложени забрани за тези сътрудници да работят с съперници на Гугъл.

В резултат на това, твърди се в жалбата, „ Гугъл на процедура има или управлява каналите за разпространяване на търсене, които съставляват към 80% от общите поръчки за търсене в Съединени американски щати “.

В желае се твърди също по този начин, че покупко-продажбите на Гугъл с производителите на устройства, свързани с операционната система Android, са антиконкурентни, защото изискват от фирмите, произвеждащи смарт телефони, да конфигурират авансово други приложения, благосъстоятелност на Гугъл – като Gmail, Chrome или Maps.

По време на първото подаване на желае антитръстовите чиновници на Съединени американски щати не изключиха опцията за разтрошаване на корпорацията. Според тях държанието на колоса може да заплаши бъдещите нововъведения или появяването на правоприемник на Гугъл.

Отделно от това група щати, водени от Колорадо, насочиха спомагателни обвинявания против Гугъл, потвърждавайки, че методът, по който тя структурира своята страница с резултати от търсенето, вреди на конкуренцията, като дава приоритет на личните приложения и услуги на компанията пред уеб страници, връзки, мнения и наличие от други уеб сайтове на трети страни.

Но арбитър Амит Мехта от Окръжния съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия, който следи делото, отхвърли тези изказвания с решение от предишния месец, като стесни обсега на обвиняванията, по които Гугъл би трябвало да се пази. Според мнението му щатите не са създали задоволително, с цел да потвърдят, че е нужен правосъден развой по отношение на класирането на резултатите от търсенето на Гугъл и разглеждането на практиката като евентуално антиконкурентна.

Въпреки това решение правосъдният развой съставлява най-големият прогрес на държавното управление на Съединени американски щати в оспорването на могъществото на Гугъл досега.

Междувременно през януари администрацията на Байдън заведе различен антитръстов иск против Гугъл в контраст на бизнеса с рекламни технологии на компанията, обвинявайки я в поддържане на противозаконен монопол. Това дело към момента е на ранен стадий в Окръжния съд на Съединени американски щати за Източния окръг на Вирджиния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР