Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци

...
Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци
Коментари Харесай

МВФ призова за модернизиране на международната система за търговия

Срещнахме се в миг, когато международната стопанска система демонстрира предварителни признаци за стабилизиране и усилване на растежа. Това са положителни вести, само че пътят, който ни чака, продължава да е изпълнен с неустановеност и опасности. Необходимо е и да се работи за модернизиране на интернационалната система за търговия. Това съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристин Лагард след срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки от Г-20 в японския град Фукуока, съобщи Ройтерс.

Лагард прикани най-големите стопански системи от Г-20 да трансфорат намаляването на напрежението в търговията в собствен приоритет, с цел да понижат рисковете за световния напредък. "За да смекчим рисковете, първият приоритет би трябвало да бъде превъзмогването на настоящето напрежение в търговията - в това число унищожаване на съществуващите митнически цени и отбягване на нови, а в това време би трябвало да продължим да работим за модернизиране на интернационалната комерсиална система. Това би било най-хубавият метод за политиците да дадат повече сигурност и доверие в своите стопански системи и да оказват помощ, а не да попречват международния напредък ".

Тя акцентира, че фискалната политика би трябвало деликатно да балансира растежа, дълга и обществените цели. Структурните промени - от отварянето на пазарите до насърчаването на по-голямо присъединяване на дамите в работната мощ - би трябвало да се употребяват, с цел да се положат основите за по-силен напредък. Ако тези ограничения бъдат изпълнени, те биха могли да усилят Брутният вътрешен продукт на Г-20 с 4% в дълготраен проект.

"Разбира се, решителни взаимни дейности са нужни и в доста други области: в интернационалното данъчно облагане, с цел да се обезпечи обективна, устойчива и съвременна система. Във финансовия бранш би трябвало да се обезпечи отворена и устойчива система, учредена на съгласувани интернационалните стандарти, както и в региона на дълга - изключително за страните с ниски приходи, където съдействието е от значително значение за обезпечаване на бистрота и резистентност ", акцентира Кристин Лагард.

МВФ към този момент предизвести, че комерсиалният спор ще забави международния напредък през идната година, а финансовите пазари станаха очевидци на интензивна ликвидация на фона на влошените взаимоотношения сред Пекин и Вашингтон. Американският финансов министър Стивън Манучин уточни в събота, че не вижда никакво въздействие върху икономическия напредък на Съединени американски щати от комерсиалния спор с Китай и счита, че държавното управление ще предприеме стъпки за отбрана на потребителите посредством по-високи мита.

Негативните последствия от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай тестват решимостта на Г-20 да се сплоти в един фронт, до момента в който вложителите с паника следят икономическите индикатори, сигнализиращи за възможна световна криза.

На срещата бе призната декларация за ускорение на работата за основаването на по-ефикасна система за облагане на огромните цифрови компании. Целта е през 2020 година да е направен специфичен документ по този въпрос. Най-активни последователи на въвеждането на така наречен дигитален налог са Франция и Англия. Те желаят многонационалните цифрови корпорации като Амазон, Епъл, Facebook и Google да заплащат налози според от това в кои страни получават главните си облаги, а не на чия територия са ситуирани централите им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР