Срещнах се с генерал Валерий Залужни. Благодарих му за двете

...
Срещнах се с генерал Валерий Залужни. Благодарих му за двете
Коментари Харесай

Време за промяна: Зеленски обяви смяната на Залужни, Сирски поема командването

" Срещнах се с военачалник Валерий Залужни. Благодарих му за двете години отбрана на Украйна. Обсъдихме от какъв тип обновяване се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой може да бъде в обновеното управление на въоръжените сили на Украйна. Времето за такава актуализация е тъкмо в този момент. Предложих Валерий Залужни да продължи да бъде в екипа ", заяви Зеленски.

На негово място е назначен генерал-полковник Олександър Сирски, който командваше сухопътните елементи. " Той има сполучлив защитителен опит - управлявал е Киевската отбранителна интервенция. Има и сполучлив нападателен опит - интервенцията за освобождение на Харков ", уточни Зеленски.

" От през днешния ден нов управителен екип ще поеме управлението на Въоръжените сили на Украйна. Искам визията за войната да бъде идентична за нашите бойци в Роботин или Авдиевка, както и в Генералния щаб и управителния военнно-политически съвет. Проведох десетки диалози с командири на разнообразни равнища. По-специално, през днешния ден разговарях с бригадните генерали Андрий Гнатов, Михайло Драпати, Игор Скибюк и полковниците Павел Палиса и Вадим Сухаревски. Всички те са премисляни за управителни позиции в армията и ще служат под управлението на най-опитния украински пълководец ", написа още президентът.

Министърът на защитата на Украйна Рустем Умеров също заяви новината за промяна на управлението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и благодари на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за " всички достижения ".

" Имаме потребност от нови подходи, нови тактики. Днес беше взето решение за нуждата от промяна на управлението на въоръжените сили на Украйна. Искрено съм признателен на Валерий Федорович за всички достижения и победи ", написа Умеров на страницата си във Фейсбук.



" Генерал Валери Залужному имаше една от най-трудните задания - да ръководи Въоръжените сили на Украйна по време на Голямата война с Русия. Въоръжените сили на Украйна дружно с всички хора на страната ни демонстрираха на целия свят, че Украйна - ще се бори за своето и своето, без значение с какво се занимава врагът. Войниците ни отблъснаха тълпата на агресора, опазиха нашата държавност и не престават всеки ден да бранят независимостта ни. Но войната не остава същата. Войната се трансформира и изисква смяна. Бойна 2022, 2023 и 2024 са три разнообразни действителности. 2024 ще донесе нови промени, за които би трябвало да сме готови. Необходими са нови подходи, нови тактики ", уточни Умеров.

Валерий Залужни заяви, че е имал " значим и сериозен диалог " с Владимир Зеленски, на който е било решено, че е належащо да се трансформират методите и тактиките, съобщи УНИАН.

" В първите най-трудни дни на Великата война ние се изправихме против лицемерен и мощен зложелател. Стояхме дружно. Нашата борба продължава и се трансформира всеки ден. Задачите на 2022 година са разнообразни от дилемите на 2024 година Следователно всеки би трябвало да се промени и да се приспособяваме към новите действителности. Можем и дружно да победим. Благодарен съм на всички, които са наоколо. Екипът на Генералния щаб, Министерството на защитата, Президентът на Украйна. Гордея се с всички във въоръжените сили на Украйна, които Пазете бъдещето на нашите деца. Всички бойци, сержанти и офицери. Прекланям глава пред всеки, който даде живота си за Украйна и свободата. Ние помним и ще отмъщаваме за всички. Украинците безусловно ще победят ", отбелязва Залужни.

През последните седмици редица медии оповестиха, че президентът Зеленски се е опитал да в профил Залужни от поста, но  началникът на Главното разследващо ръководство (ГРУ) Кирило Буданов, и командващият Сухопътните войски генерал-полковник Александър Сирски са се протипоставили.

Наскоро Зеленски даде и изявление за италиански ефирен канал, в което за първи път приказва за опцията Залужни да бъде освободен от поста главнокомандващ на украинската войска. Зеленски счита, че е належащо да се извърши " пренастройка " в управлението на страната като означи, че мисли за промяна на повече от един човек. Съобщаваше се, че Зеленски може да смени освен главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, само че и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Шаптала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР