Срещата в Берлин между Косово и Сърбия, организирана от германския

...
Срещата в Берлин между Косово и Сърбия, организирана от германския
Коментари Харесай

Франция иска ключова роля в косовския въпрос, Прищина разчита на САЩ

Срещата в Берлин сред Косово и Сърбия, проведена от немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, не съумя да " рестартира " разговора и да помръдне договарянията от мъртвата точка, само че сподели сериозните планове на Париж да поеме водещата роля в решаването на косовския въпрос, написа белградския вестник " Вечерне новости ".
Дипломатически източници на вестника настояват, че тази самодейност на френския държавен глава е част от амбициозния му проект да поеме ролята на основен състезател в Европейския съюз от Германия и нейния канцлер, чийто мандат ще изтече скоро. Ако Макрон успее да върне Прищина на масата за договаряния и докара разговора до етап, при който постигането на съглашение даже се приближи, той би посочил, че с изключение на велики проекти и хрумвания, има и способността да ги претворява в каузи.
Според президента на Косово Хашим Тачи срещата в Берлин е посочила какъв брой е слаб Европейски Съюз и мощното му разделяне във връзка с разговора Белград-Прищина и поради това Съединени американски щати би трябвало да има решаваща и историческа роля в този развой. Тачи посочи решаващата роля на Вашингтон при подписването на Дейтънския контракт, Договора от Рамбуйе, Охридският контракт и Договора от Кончул и предвижда, че „ без дейната и водеща роля на Съединени американски щати “ няма да може да бъде реализиран контракт с Белград.
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич съобщи за " Новости ", че Прищина в Берлин още един път е посочила, че няма желание да договаря и евентуално има поддръжката за това от някои велики сили. " Ние сме за продължение на разговора и всеки, който мисли, че може да върне албанците на масата за договаряния, е добре пристигнал да се опита. Прищина, въпреки това, непрекъснато кани Америка за разговор, само че следователно и ние имаме някого, който да поканим (Русия, б.р.) ", са думите на Дачич.
Професорът от Факултета за европейски проучвания Слободан Зечевич споделя, че Франция има огромни упоритости да участва в Западните Балкани и че Сърбия има основна роля в този интерес на Париж към района. Зечевич съобщи пред РТС, че би трябвало да се обърне внимание и на нюансите в позициите на Франция и Германия по отношение на Сърбия. " Германия се застъпва за решение, което би включвало признаването на Косово, до момента в който Франция е по-отворена за разглеждане и други благоприятни условия, които биха довели до нормализиране на връзките ".
Директорът на сръбската държавна канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич благодари от името на ръководещата " Сръбска прогресивна партия "  и президента Вучич на Меркел и Макрон за " доста сериозната подготовка на срещата в Берлин и за това, че дадоха опция на Вучич да показа позицията на Сърбия ". " За страдание, на срещата на върха имаше малко позитивни послания. Съобщенията от Прищина и Тирана бяха съвсем злокобни, изцяло против разговора и нормализирането на връзките. Но въпреки всичко, не всичко беше толкоз черно. Държанието на Словения и Хърватия, както и на Черна гора, беше правилно ", добави Джурич.
Междувременно, ролята си в договарянията с Прищина се пробват да усилят и представителите на албанците от Южна Сърбия, които излязоха с самодейност да бъдат включени в " заключителната фаза "  на разговора. Инициативата бе подписана от ръководителя на Националния съвет на албанците Рагми Мустафа, кмета на Буяновац Шаип Камбери и представителя в сръбския парламент Фатмир Хасани. Те писаха до Федерика Могерини, Хашим Тачи и координаторите на екипа за разговор в Прищина, Шпенд Ахмети и Фатмир Лимай.
Динамизирането на политическите връзки на Париж и страните от района, укрепването на двустранното съдействие и насърчаването на икономическото и общественото развиване посредством работата на Френската организация за развиване, са главните точки на новата тактика за Еманюел Макрон за Западните Балкани.
Неговото предложение беше показано на срещата на върха в Берлин и в този документ, наред с други неща, се акцентира желанието на Франция да се ангажира повече в стабилизирането на частта от Западните Балкани, която не е в Европейски Съюз. В тактиката също по този начин се оповестява за визити на френски чиновници в района, като най-важното посещаване на Макрон в Сърбия е планувано за юли.
По отношение на двустранното съдействие се показват областите: сигурност (борба с противозаконната търговия с оръжие, основаване на непрекъснати звена за следствие на закононарушения, битка с тероризма със основаването на платформи за докладване на нелегално наличие в интернет), правосъдната система (установяване на ново съдействие в региона на финансовата и икономическата политика) образуване на взаимни екипи за следствие с всички в региона) и защитата.
В частта, обвързвана с плановете на Френската организация за развиване, се споделя, че тя ще поддържа устойчивото развиване, равенството сред половете и помиряването. Годишната помощ, предоставена от тази организация, е сред 100 и 150 млн. евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР