Срещата на върха във Варна да отвори нова страница в

...
Срещата на върха във Варна да отвори нова страница в
Коментари Харесай

Турция се надява срещата във Варна да отвори нова страница в отношенията между Брюксел и Анкара

Срещата на върха във Варна да отвори нова страница в връзките сред Европейския съюз и Турция. Тази вяра изрази представителят на турското министерство на външните работи.

Хами Аксой съобщи, че Анкара чака осъвременяване на Митническия съюз сред Турция и Евросъюза, гарантиране на безвизовото пътешестване и ускорение на финансовата помощ, предопределена за сирийските бежанци в Турция. Митническото съглашение влезе в действие от 1 януари 1996 година и не покрива земеделието и услугите.

Говорителят на външното министерство обаче разкритикува Съюза, че е изгубил неутралността си по въпроса за Кипър и позицията му е менторска. По думите му, държавите-членки на Европейски Съюз не трябва да се държат двулично.

Вчера Европейският съвет изрично осъди дейностите на Турция, която не позволи проучвателен кораби край Кипър. Съветът се солидаризира с Гърция и Кипър и прикани Анкара да зачита суверенното право на Острова на Афродита да се възползва от естествените си запаси в морето, а също по този начин осъди и задържанията на европейски жители в Турция.

Постоянният секретар на турското външно ведомство евентуално ще посети Вашингтон идната седмица, заяви още представителят. Тема на диалозите там ще бъде сирийският град Манбидж. Турция не крие желанието си да го нападна и упорства американските елементи да се изтеглят оттова. Хами Аксой добави, че не престават контактите за закупуване на американски занитни комплекси " Пейтриът ". ​/bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР