Срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна има

...
Срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна има
Коментари Харесай

Анализатор: Със срещата във Варна Борисов прави силен дипломатически ход за лидерство на България

Срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна има за цел потушаване на напрежението сред Брюксел и Анкара. На масата ще бъдат сложени основни въпроси, като обтегнатите връзки сред Турция и Общността.

Преди няколко дни вестник „ Хюриет “ очерта главните въпроси, които ще сложи Ердоган, като съгласно изданието той ще изиска Брюксел да извърши съглашението за разпределяне на 6 милиарда евро за мигрантите на територията на Турция и визовата либерализация за турски жители.

Освен това ще бъдат разисквани и тематики, свързани с Русия, обстановката в Сирия и Ирак и битката с тероризма. Според анализатори съответни резултати от срещата няма да има, само че ще бъде омекотен тона сред страните.

Пред ТВ Европа специалистът по близкоизточните въпроси Владимир Чуков разяснява: „ Аз не чакам от това в действителност да има някакъв пробив. В момента надали двете страни усещат, че биха стигнали до нормализация, а просто до усмиряване. Т.е. става въпрос за понижаване на децибелите, за едни по-спокойни изказвания. “

Знак, че до дефинитивна смяна в разговора сред Брюксел и Анкара няма да се стигне, съгласно Чуков е фактът, че в срещата във Варна няма да вземе присъединяване ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Чуков дефинира самодейността на премиера Бойко Борисов за среща сред страните точно на българска земя, като дипломатически ход на водачество.

„ Това е доста мощна поръчка защо? Не единствено за европейска роля, най-много за балканска роля. За България тази среща и респективно самодейността за Западните Балкани е общо взето стреляне в една цел – дипломатическа цел. Т.е. ние сме проводник на тази европейска политика, бидейки зад тила ни има една Турция. “

Друга значима тематика, която ще бъде във фокуса на диалозите, ще бъде митническият съюз сред Брюксел и южната ни съседка и възможното му рационализиране. Някои турски медии считат,че във Варна може да бъде взето решение за пускане на сходен развой, който съгласно Чуков би бил от икономическа изгода и за двете страни./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР