Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 16 и 17 май

...
Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 16 и 17 май
Коментари Харесай

Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събират на двудневна среща в София


Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 16 и 17 май в София събира държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз и водачите на шестте държави-партньори от Западните Балкани. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще управлява срещата. Той ще съставлява Европейски Съюз дружно с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

В София идват също заместник-председателят и висш представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан и комисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел.

Преди началото на диалозите министър председателят Борисов ще открие конференцията „ Диалог със Западните Балкани: основаване на район на напредък, сигурност и свързаност по пътя към Европа “. На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от разнообразни страни ще дискутират европейската вероятност пред страните от района и стъпките за реализиране на съгласуваност.

Борисов ще посрещне и в резиденция " Бояна " водачите на Европейската национална партия, които ще вземат участие в Срещата на върха на ЕНП. По време на форума десните водачи ще се концентрират върху подготовката за срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани на 17 май. 

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани стартира с работна вечеря на водачите, давана от премиера Бойко Борисов в София Тех парк. Преди това той ще беседва с Доналд Туск, като двамата ще обсъдят провеждането на самата среща на идващия ден.

След края на съвещанието на 17 май ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще взе участие в взаимната конференция с Борисов и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния замък на културата.

В четвъртък комисар Габриел ще участва в НДК на подписването на Изявление за поддръжка за Цифрова стратегия за Западните Балкани, което е по нейна самодейност. След това Мария Габриел ще се включи дружно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически разговор за Западните Балкани проведен от Световния стопански конгрес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР