Срещата на НАТО в Мадрид е с историческо значение. Тя

...
Срещата на НАТО в Мадрид е с историческо значение. Тя
Коментари Харесай

Михаил Найденов: Фокусът на отбраната трябва да е върху технологиите и съюзното разполагане на сили

Срещата на НАТО в Мадрид е с историческо значение. Тя е формираща за бъдещето на НАТО и несъмнено за сигурността на страните-членки, най-много на тези, които са по източния фланг. Защото основното предизвикателство сега е съветската нападателна политика, експанзията, войната против Украйна и тази стратегическа идея, която одобриха, даде подобаващия отговор на заплахите, на заканите пред Алианса през идните 10 години, а и отсега нататък. Това съобщи военният специалист Михаил Найденов.

Стратегическата идея е тази година призната. Последната беше 2010 година. Тази стратегическа идея може да се каже, че сложи Алианса на нова основа. Беше върнат фокусът към груповата защита, към възпирането и към защитата. Ако в интервала след края на Студената война се разчиташе, че напрежението в Европа последователно даже ще изчезне, че няма да има никаква опасност от въоръжено нахлуване на страните-членки и тогава разумно алиансът в стратегическите си концепции по-късно се насочи към интервенции зад граница, към определяне на повече партньорства, добави Найденов.

Според него, в този момент фокусът към този момент е върнат върху същността на Алианса, това, за което той е бил основан през 1949 година - отбрана на Европа и на Северна Америка от всякаква допустима експанзия.

„ Това е смисълът на този документ и на стратегическата идея. Тя върна НАТО към неговата съществена същина “, акцентира Найденов.

Той е безапелационен, че срещата на НАТО в Мадрид отваря опция и за България, и за всички страни по Източния фланг на НАТО. „ Но до каква степен ние ще съумеем да се възползваме от опциите, това зависи от нас самите, от това каква политика ще водим, какво национално водачество ще имаме през идните 10 години. Както споделих Алиансът се върна към своята съществена същина – въздържане и защита, отбрана по смисъла на член 5. Както беше декларирано всеки инч, всеки сантиметър от съюзната територия ще бъде предпазен по силата на член 5. Но въпросът е, че тази идея не е единствено във връзка с отбраната и на сигурността, тази идея отваря благоприятни условия - благоприятни условия за това всяка държава-член да се развива интензивно, да построи мощна защита, тъй че да може да се възползва оптимално от преимуществата на участието. Като стартираме от това усилване на предното наличие на Алианса. На процедура има опция за надграждане от батальонни групи към бригади при взимане на съответните решения, само че това отваря опция и страните-членки, на чиято територия са ситуирани на силите на НАТО, да имат повече опция за оперативна съгласуемост за взаимни учения и тренировки, за създаване, за интензивно създаване на техните въоръжени сили. И не на последно място бяха взети значими решения на тази среща на върха в Мадрид по отношение на софтуерната промяна на Алианса. Беше обещано началото на фонд за нововъведения, който ще финансира през идните години планове, стартъпи, ориентирани в областта на високите технологии, сподели Найденов.

Да се надяваме, че България и български компании ще могат интензивно да се включат в този развой в софтуерното възобновяване, тъй че на тази намира се взеха решения и във връзка с технологиите, на бъдещето. Ето бяха също по този начин взети решения за понижаване на нездравословните излъчвания, бяха сложени цели. Това обаче значи, че въпреки всичко високотехнологични и въоръжени сили с по-малко излъчвания, само че това не значи по-малко ефикасни. Това значи в действителност софтуерно развиване, софтуерен прогрес и да се надяваме, че България ще бъде в крайник с времето, сподели още военният специалист.

България има още доста път да измине, само че на първо място би трябвало да има воля. За да стартира всяка една смяна, би трябвало една крачка. Ние би трябвало да имаме национална визия по какъв начин през идващите 10 години виждаме нашето участие в НАТО, дали ще бъдем единствено ползватели на сигурност, каквато в тази ситуация подсигурява стратегическата идея или ще се обърнем и към опциите за развиване на нашите въоръжени сили, на Българската войска. Тоест дано от тези решения, които са взети, ние стратегически да мислим по какъв начин да издигнем на високо равнище нашата защита с фокус върху технологиите и към съюзното разполагане на сили у нас, които да добавят първоначално незадоволителните качества на въоръжените сили. И там, където има дефицити те да бъдат запълвани със съюзни сили и средства, което в действителност е процедура, която е възприета по целия Източен фланг и България не трябва да изостава от това, акцентира още Михаил Найденов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР