Срещата на НАТО показва че подкрепата за Украйна ще продължи.

...
Срещата на НАТО показва че подкрепата за Украйна ще продължи.
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: В момента нямаме подготвени летци за F-16

Срещата на НАТО демонстрира че поддръжката за Украйна ще продължи. Западът се консолидира, има и действителни сигнали за прекъсване на огъня. Вероятно обаче договарянията ще продължат дълго, само че Украйна ще получи гаранции благодарение на западния свят. Това сподели Велизар Шаламанов, някогашен боен министър по Българска национална телевизия.

Според него, че в случай че желаеме да защитим мира, тряба да сме подготвени за война. И изясни, че идното посещаване у нас на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е значимо. Той ще се срещне с нашия министър председател Кирил Петков, което ще му помогне да е квалифициран за срещата на върха през другата седмица. Освен гаранции от НАТО можем да търсим и двустранни от Съединени американски щати. Все още няма разполагане на сили на НАТО, само че се върви към разполагането им покрай границата.

Ако допуснем да бъде смазана Украйна, това няма да е краят на съветската експанзия. Какво ще желаяме от Щатите - това е въпросът. Би могло да е подсилване на нашата Противовъздушна отбрана, разполагане на радари, самолети с потенциал против дронове. Би могло да е подсилване на енергийната ни сигурност или отбрана от хакерски атаки, сподели Шаламанов. Според него министър председателят взема своето място малко по малко - ще взе участие в тези срещи и ще отбрани ползите на България.

Лидерството е да имаш визия и да я заявиш самоуверено. Грешно е се споделя НАТО желае, не НАТО не желае - ние сме НАТО и ние желаеме. Сега е време да работим за нашето бъдеще. Когато аз бях министър, ген. Румен Радев беше началник на Военновъздушни сили. Поставих му задача за отбрана на българското небе без МиГ и по този начин не получих отговор от него.

Не сме имали повече от 5 до 8 самолета годни за хвърчене. F-16 втора употреба могат да дойдат на следващия ден, в случай че желаяме Въпросът е имаме ли летци и какъв брой са готови за F-16. Според мен нямаме такива. Вероятно има компликация с набирането на тези хора и се е разчитало че ще дойдат след години.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР