Срещаме се със Славчо Панов съвсем случайно и лежерно, без

...
Срещаме се със Славчо Панов съвсем случайно и лежерно, без
Коментари Харесай

SEO експертът Славчо Панов: Covid-19 се държи като компютърен вирус

Срещаме се със Славчо Панов напълно инцидентно и безгрижно, без да нарушаваме карантинните ограничения. Сиреч – приказваме си онлайн. Като съсобственик и seo специалист в WebsiteDesign, както и съсобственик на няколко известни медийни уеб страницата, взех решение да му задам 3-4 въпроса, свързани с корона обстановката и по какъв начин тя се отразява на интернета.

- Здравей, Слави! Със своя дълготраен опит в IT бранша несъмнено имаш наблюдения върху динамичността на пазара на труда в актуалните спешни условия в този бранш. Как ви се отрази Covid-19 и правилно ли е, че с помощта на китайската болест бизнесът в тази сфера процъфтява?

- Факт е, че сега доста компании в нашия отрасъл са затрупани от работа, само че е противоречиво дали това е последица от пандемията и изолацията. Сега всички, които до неотдавна не обръщаха внимание на интернет като едно широко пазарно поле, се юрнаха да стават онлайн и те. Разцветът в бранша се усети още преди две години, когато отчетохме рекорден растеж на приходите. И това се дължи на квалифицираните фрагменти, с готовност за развиване и умения да дават качествена услуга на клиента. Не е загадка, че огромна част от компаниите у нас са сървис насочени и когато предлагаш добра услуга, която се надгражда и усъвършенства, приходите неизбежно порастват.

Рано е още да се каже по какъв начин пандемията ще ни се отрази. Covid-19 се държи като компютърен вирус – вмъква се по незабележим метод без знанието на приемника, до момента в който не стартират признаците. Възпрепятства работата на избрани стратегии и последователно се разраства, с цел да спре напълно работния развой. Същото е и с ковид. Инфектира целия свят и всички браншове, хиляди компании стопираха работа. Въпреки че в никакъв случай не сме имали повече работа, би било наивно да гледаме на IT бранша като на независима единица, самостоятелна от останалите браншове. Напротив – нашият бизнес съществува с помощта на тях и рано или късно рецесията ще му се отрази.

- Какви са проблемите на IT бранша като цяло?

- Винаги съм казвал, че на нашата работа не трябва да се гледа като на артикул, който можеш да си закупиш от хранителния магазин. Влизаш, виждаш го, плащаш и го консумираш - клиентът е удовлетворен, а притежателят на магазина вижда приходите незабавно. При нас нещата са ма-а-алко по-различни.

Първо, ние не предлагаме просто артикул, а характерни услуги, реализирането на които лишава пъклен доста време. И би трябвало да имаш задоволително самообладание, до момента в който започнеш да береш плодовете на труда си. Може да отнеме месеци, само че най-вероятно е да отнеме години. Много от хората не схващат това и чакат, че в IT сферата всичко се случва незабавно от стола пред компютъра, а в това време излиза скъпо. Но в случай че в кварталния магазин си купуваш самун и след два дни него го няма, то нашите артикули и услуги непрекъснато търпят надграждане. Клиентът постоянно ще желае нещо ново, някаква смяна, а от нас зависи да му предоставим качество.

И тук идва другият проблем – квалифицираните фрагменти. Такива се намират все по-трудно, защото множеството избират да работят за задгранични компании. Изтичането на гении от България е едно от слабите звена в родния IT отрасъл, а пък и освен. С подобаващите бонусни системи, даването на удобна среда и гъвкави условия за работа обаче, този проблем може да бъде отхвърлен.

- Като притежател на няколко известни уеб страницата забелязваш ли някаква смяна след въвеждането на изключителното състояние?

- При онлайн медиите нещата са малко трики – от една страна, те в никакъв случай не са били по-посещавани. Това може и да се отрази позитивно на приходите им от реклами, вид PPC, само че като цяло те имат огромен спад на облагата и отлив от рекламодатели. „ Странните “ резултати могат елементарно да се обяснят със обществената изолираност – хората си стоят у дома, по-често са пред компютъра и се осведомят онлайн. От друга страна, заради същата причина – множеството рекламодатели задържат своите рекламни капмании.

Безспорно, онлайн средата е с доста прерогативи. За разлика от вестниците и малките екрани, в интернет може да отразиш най-важните вести доста по-бързо, и доста много по-точно да се измерят резултатите от рекламите. Потребителите от ден на ден разчитат на онлайн медиите освен поради бързите реакции, само че и тъй като по-лесно си сортират информацията, която ги интересува. Иначе казано - в случай че в телевизионните вести би трябвало да чакаш края на емисията, с цел да научиш спортните новини, то в интернет кликаш единствено на това, което те вълнува. Има уеб сайтове, които сортират ръчно най-интересните и значими вести, публикации и събития на едно място.

И с наслада мога да отбележа по какъв начин от няколко седмици насам виждам, че интернет потребителят към този момент не се интересува единствено от ковид. Отчитаме растеж в визитите на любопитните и положителни вести. Като че ли изборно стартират да не помнят за него, уморяват се от новости за инфектираните от Covid-19 и стартират да се връщат към положителните остарели неща, преди пандемията...

- Съсобственик си на websitedesign.bg, прочут като един от най-бързите уеб сайтове в света. Това е много огромна отговорност…

- Така е. Често ме питат за какво сме вложили толкоз труд, като действително не е належащо да работи толкоз стремително. Ами направихме го, тъй като можем, искахме да покажем, че можем, а пък и знаех, че ще се вдигне звук към това! Тук не става въпрос за облекчаване на егото, въпреки че в нашия отрасъл то постоянно е движеща мощ. Смятам, че човек би трябвало да си слага постоянно и все по-високи цели. Стремейки се да ги постигнеш, надскачаш себе си. Ако през днешния ден сме създали най-бързия уеб страница, какво следва на следващия ден? Нямам самообладание да разбера…

Едно изявление на

Рени Стефанова
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР