Среща-дискусия по основните проблеми свързани с Африканската чума по свинете

...
Среща-дискусия по основните проблеми свързани с Африканската чума по свинете
Коментари Харесай

Смекчаване на забраните за лов в районите с АЧС и финансиране от държавата поискаха НЛРС

Среща-дискусия по главните проблеми свързани с Африканската чума по свинете организира в Интер Експо Център в София управлението на СЛРБ с представители на ловните сдружения от страната. Разгледани бяха признатите ремонти в Закона за лова и запазване на дивеча и опциите на ловно-рибарските сдружения да извършват ограниченията за биосигурност, нужни за ограничение на болестта.

В срещата участваха зам.-министърът на МЗХГ Атанас Добрев, изпълнителният шеф на ИАГ Мирослав Маринов, зам.-изпълнителният шеф на БАБХ Петя Петкова, националният представител Александър Сабанов.

След близо двучасови диспути представителите на ловните сдружения се сплотиха към следните оферти към държавните институции:

1. Да бъдат смекчени рестриктивните мерки за лова в зоните за сигурност, където има регистрирани случаи на АЧС, с оглед дружините да могат да извършват отговорностите по понижаване популацията на дива свиня.

2. МЗХГ да възнамерява обезпечаване на нужния финансов запас за застраховане на ограниченията, които би трябвало да се извършват от ловно-рибарските сдружения, тъй като те сега всъщност извършват и държавни задания.

3. Нужни са още законодателни промени, в това число в Закона за предпазените територии, с цел да се обезпечи законова опция за претършуване и изнасяне на открити мъртви диви прасета в резерватите и включване на природозащитните организации в управлението на популациите в Националните паркове.

Необходима е и смяна на статута на свободно отглежданите прасета от източнобалканската порода, с цел да могат да бъдат третирани като диви и надлежно да подлежат на отстрел и по този начин да не се трансформират в разпространители на болестта.

Предлага се още изменение на ППЗЛОД, с което приходите от вноската за стопанисване на дивеча да остават напълно в ловно-рибарските сдружения, защото се чака бюджетите на сдруженията да се свият поради по-малките доходи от разрешителните за колективен лов на дива свиня, а с сходна смяна ще бъдат генерирани средства за стопанисване на останалите типове дивеч.

4. Ще бъде поискано страната да възвърне наградите за отстрел на хищници, защото тези типове са измежду главните преносители на болестта.

5. Както и през предишния ловджийски сезон проучването на пробите за трихинелоза да бъде гратис или на алегорична цена при положение, че се даде и проба за АЧС.

По време на срещата представители на сдруженията неведнъж акцентираха, че колкото по-строги забрани за лова се вкарват, толкоз по-демотивирани ще бъдат ловците да оказват помощ на страната в битката с АЧС.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев поддържа съвсем всички направени оферти. Той заяви, че работна група разисква ограниченията, с които финансово ще бъдат подкрепени ловците.

Добрев не се ангажира с съответен период за разкриване на сезона за колективен лов на дива свиня като съобщи, че това е решение на министър Десислава Танев, която тя ще вземе след публикуването на последните законодателни промени в " Държавен вестник " и след съвещания с всички заинтригувани страни. Преди да се вземе това решение управленията на ловните сдружения ще преминат през нови образования за ограниченията за сигурност в навечерието на новия ловджийски сезон. Очакванията на зам.-министъра са рестриктивните мерки за лов в инфектираните зони доста скоро да бъдат доста смекчени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР