Средствата за отбрана за 2019 г. ще бъдат актуализирани с

...
Средствата за отбрана за 2019 г. ще бъдат актуализирани с
Коментари Харесай

С над 130 млн. актуализираме средствата за отбрана

Средствата за защита за 2019 година ще бъдат обновени с над 130 млн лева

Това стана ясно от думите на министъра на защитата Красимир Каракачанов след  съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност  (КСНС) при президента, което продължи близо 5 часа. На съвета са разисквани рисковете и заканите пред България.

Министър Каракачанов изясни, че плановете за рационализация на Българската войска са подписани и има две седмици за междуведомствено координиране. По думите му  парите за защита за 2019 година ще се актуализират с над 130 млн. лева  
Каракачанов съобщи и че проектът за постигане на 2% от Брутният вътрешен продукт за отбрана е гласуван на 3 януари от Министерски съвет. Затова срокът за тази актуализация бил до септември.

На въпрос за разминаванията Каракачанов съобщи, че дебатите са били дълги. Примерно " Воля " са се изказали срещу това да се отделят пари за защита. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък запазила позицията си от предходното съвещание на КСНС - срещу увеличението на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт.

Каракачанов съобщи още, че по тематиката за  недокомплекта в армията  е повторил своето мнение за  възстановяване на наборната военна работа.   " Проблемът с недокомплекта не е проблем единствено на Българската войска и въпросът не е единствено в това, че заплатите са ниски. Да, това е проблем, само че проблемът е и в страни като Германия, Англия ", разяснява Каракачанов.

 

Относно препоръчаната точката за  вероизповеданията  военният министър напомни, че една от заплахите е радикализацията на някои религии и проявленията на тази радикализация. По думите му в някои европейски страни тези проявления ги виждаме под формата на атентати, а в България ги виждаме под формата на коренно говорене в някои маргинални общности.
" Това не е тематика за подценяване ", уточни Каракачанов.

Очаква се до септември да бъде гласуван законопроектът за вероизповеданията. 

Военният министър уточни, че към 30 млн. лева ще коства прекъсването на финансирането на религиозните общности./ news.bg

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР