Средствата на журналистиката не са достатъчни, смята радиоводещият, който се

...
Средствата на журналистиката не са достатъчни, смята радиоводещият, който се
Коментари Харесай

Петър Волгин: Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма

Средствата на публицистиката не са задоволителни, счита радиоводещият, който се кандидатира за евродепутат

" Дълго време си мислех, че със средствата на публицистиката могат да се създадат ужасно доста неща. Но не сме в естествена обстановка. Ние все повече се плъзгаме към пропастта на тоталитаризма и средствата на публицистиката не са задоволителни. "

Това сподели журналистът и водещ Петър Волгин по БНР.

" Винаги съм се съпротивлявал на това да вървиш в тренда. Към партиите на властта ние се отнасяме доста другарски, доста снизходително, разбиращо – 99%, до момента в който на партиите в съпротива започваме да им скачаме по главите и да им обясняваме какъв брой са неприятни. Трябва да имаш идентичен критерий. Или ще се дължиш почтително към всички, или ще ги ругаеш всички ", уточни Петър Волгин в предаването " Политически НЕкоректно ".

На въпрос по кое време е решил, че желае да смени публицистиката с политиката, радиоводещият отговори, че " този преход от публицистиката към политиката стана пред очите на всички ", откакто варненската конструкция на " Възраждане " го е предложила за листата на партията.

" Защо " Възраждане "? Много хора питат това. Защото " Възраждане " е единствената партия, която има храброст да се опълчи на статуквото – освен на българското, а и на европейското. "

Запитан дали ще употребява лексиката на " Възраждане ", Волгин изясни, че ще продължи да бъде " политически неточен ".

Водещият намира  " голяма разлика " сред неговия проблем и този на  Антон Хекимян, който беше претендент за кмет от ГЕРБ на локалните избори в София.

" Антон Хекимян се ангажира с партия, която съвсем през цялото свое битие е била на власт. Аз се наемам с партия, която в никакъв случай не е била на власт, която от самото си основаване е обект на рецензии, на клеветническо оплюване. "

Журналистът дефинира спряното изявление с съветския дипломат като " най-ярката демонстрация на цензура в последните 35 години в България " и означи, че сега има " цензурно менгеме ".

" Целта ми постоянно е била да има различност, най-малко две гледни точки, два погледа върху това, което става. За мен това е плурализмът. Изключително песимистично съм надъхан за бъдещето на плурализма в България. През последните 2-3 години имаме медийна цензура, каквато не сме имали във времената преди 1989 г. Вече не можеш да критикуваш избрани политици, избрани геополитически сили, или в случай че го направиш, ще бъдеш канселиран. Аз съм изключението, което удостоверява правилото. "

" Предаването " Политически НЕкоректно " се роди по покана на тогавашния общоприет шеф на Радиото Андон Балтаков. Говорихме с Божан (Петров – бел. ред.), светла му памет, измислихме това предаване. Основното, за което мислихме, е, че не би трябвало да го повеждам единствено аз. И двамата бяхме на правилото, че би трябвало да има още един задоволително добър водещ, с мнение, друго от моето. Всякакви имена се въртяха, освен от радиото. Искахме човекът да е задоволително ярка персона и да не мисли като мен ", показа още Петър Волгин за предаването, което напуща, с цел да се кандидатира за евродепутат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР