Средствата, които правителството отпуска на общините, са за решаване на

...
Средствата, които правителството отпуска на общините, са за решаване на
Коментари Харесай

Даниел Панов: На БСП са 20% от общините, получили средства с постановлението на Министерски съвет

Средствата, които държавното управление отпуска на общините, са за решение на съответни проблеми – инфраструктура, облагородяване на региони, подземни връзки, ВиК мрежи, пречиствателни станции и други. Това сподели пред Novini.bg кметът на Велико Търново Даниел Панов и ръководител на Националното съдружие на общините в България във връзка изказванието на Кирил Добрев от Българска социалистическа партия, че с разпореждане на Министерски съвет се разпределят непозволено средства към избрани общини, най-много общини, в които има кметове на ГЕРБ.

Бих споделил, че това зависи първо от готовите планове на общините, от интензивността на кметовете и най-много от наболелите проблеми в другите общини. По този метод общините намират финасиране за решение на тези проблеми. В момента с постановлението на Министерски съвет, което е за близо 100 общини, се вземат решение доста проблеми на общини в България. Искам да подчертая, че всеки един кмет, когато встъпи в служба, той е кмет на всички жители. Никога не сме се делили на кметове ан Българска социалистическа партия, кметове на ГЕРБ, кметове на други политически партии – проблемите за нас са били постоянно значими за решение. Всеки един народен представител от дадения район също е осведомен с част от проблемите, за чието решение е помагал на общините по някакъв метод. Така че за безотговорност на раздадени средства не мога да кажа, защото всяко разпореждане на Министерски съвет е задоволително безапелационен документ. Второ, той е обнародван в Държавен вестник, и трето, спомагателните средства ги има написани във всяка една община и те търпят разнообразни законови ограничения, които минават и през Закона за общестъвените поръчки. Също по този начин в бюджетната година би трябвало да бъдат изпълнени всички тези средства, които са дадени на обшщините, с цел да се решат значими проблеми, съобщи Панов.

Не мисля, че постановлението е за асфалт – дадени са средства на български общини, които имат предпочитани и значими проблеми за решение. Мога да благодаря на държавното управление за това, че след прогнозния резултат на Министерството на финансите за над 2 милиарда остатък, е значимо, че тези пари от остатъка влизат в локалната власт и се вземат решение разнообразни проблеми, което е за повече от 4 млн. български жители, сподели кметът на Велико Търново.

В постановлението на Министерски съвет въпреки всичко има и към 20% общини, в които кметовете са определени от Българска социалистическа партия, които също са получили пари за решение на техни значими проблеми. Подчертавам, че ГЕРБ в никакъв случай не е деляла кметовете на наши и ваши, а се приоритизират проблемите и тогава се преценя кой проблем е по-голям, с цел да се провиснал такива средства. Не намирам нищо нелегално в това, че 100 общини са получили разпореждане на Министерски съвет, с което ще бъдат облагородени, ще бъдат решени проблеми, които са били поставяни години наред. Да не забравяме, че близо половината общини в България са на ГЕРБ, само че в никакъв случай кметовете не сме се делили на политически партии, а сме гледали да си решаваме проблемите с интензивността и с позициите, които имаме. В момента повече от 20 общини не вземат участие по стратегиите за развиване на селските региони и по този метод държавното управление компенсира част от тези средства, които не се получават по тези стратегии, с цел да могат да бъдат решени проблемите най-много в селата в тези общини, сподели още Даниел Панов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР