Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват към общините

...
Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват към общините
Коментари Харесай

Аврамова: Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват към общините за ремонт на общински пътища

Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват към общините за ремонт на общински пътища. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова на форума "Европейски, национални и локални цели ", който е в границите на Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/.

Министър Аврамова разяснява предлагането на общините 20 % от събираните ТОЛ-такси да се насочват за ремонт на общинската пътна мрежа. По думите й, съгласно европейските наставления, тези средства не могат да се употребяват за нищо друго отвън поддръжката на избраните пътища, за които се събира съответната такса.

По думите на министъра се търси решение на казуса с ремонтите на общинските пътища. Според Аврамова най-голямата полемика би трябвало да се водят с Министерството на финансите.

Кметът на Димитровград и член на УС на НСОРБ Иво Димов уточни, че те са предложили, откакто АПИ стартира да събира лични средства от ТОЛ-такси и винетки, 100 млн. лева от 700 млн. лева бюджетни средства, отпускани на АПИ, да се насочат към общините за тяхната пътна мрежа. Димов уточни, че НСОРБ, Министерство на регионалното развитие и МФ би трябвало да имат обща среща за разискване на този проблем и да се включи това предложение за идващия бюджет.

Аврамова подсети, че тестовото стартиране на ТОЛ-системата ще е в средата на август и едвам през 2020 година АПИ ще разполага с задоволителен запас от лични средства - ТОЛ-такси и винетки, тъй че едвам оттогава ще могат да се освободят бюджетните средства, които в този момент се отделят за АПИ.

Министърът означи също, че следва да се направи инвентаризация на общинските и републикански пътища, тъй че да се знае кои са целите, какъв брой средства са нужни.

Петя Аврамова уточни, че във връзка с разпределение на средствата от новия програмен интервал в оперативната стратегия "Регионално развиване " ще се търсят планове, които да излизат отвън рамките на обособените градове и да обгръщат цели райони. Вярвам, че с общи старания ще повишим качеството на живот в България, сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР