Средно с четири дни, или около 31%, се съкращава времето

...
Средно с четири дни, или около 31%, се съкращава времето
Коментари Харесай

Gilead планират производството на Remdesivir в "милиони дози"

Средно с четири дни, или към 31%, се редуцира времето за лекуване на COVID-19 с помощта на пробния антивирусен медикамент за битка със смъртоносната болест ебола, сочат предварителните данни от огромно интернационално клинично изследване, проведено и финансирано от Националния институт по алергиите и заразните заболявания на Съединени американски щати (NIAID)

© Reuters Gilead Sciences - компанията, която създава първото лекарство, за което има данни, че повлиява положително лекуването на COVID-19, сега има наличия от Remdesivir, които разрешават лекуването на 50 хиляди души, а до юли месец възнамерява да създаде дози, задоволителни за 140 хиляди курса на лекуване. Това оповестява нейният изпълнителен шеф Даниъл О`Дей в изявление за Statnews. От компанията оповестиха подготвеност да произведат " милиони дози до края на годината ", откакто в сряда излязоха първите обнадеждаващи данни, че Remdisivir най-вероятно в действителност има резултат против новия ковид.

Средно с четири дни, или към 31%, се редуцира времето за лекуване на COVID-19 с помощта на пробния антивирусен медикамент за битка със смъртоносната болест ебола. Това сочат предварителните данни от огромно интернационално клинично изследване, проведено и финансирано от Националния институт по алергиите и заразните заболявания на Съединени американски щати (NIAID) и оповестено в сряда от ръководителя на институцията доктор Антъни Фалучи. И макар че резултатите от тестванията върху над 1090 пациенти по целия свят не са изцяло обработени и следва да бъдат оценени доникъде на май, това е първата в действителност обнадеждаваща вест в борбата с новия ковид. Затова и щатската администрация по храните и медикаментите обмисля незабавно лицензиране на Remdisivir за потребление при незабавни случаи, заяви New York Times в сряда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На пръв взор четири дни по-кратко лекуване може и да не звучи като толкоз сериозен прогрес, само че това не е тъкмо по този начин. Намаляването на продължителността на болничния престой в действителност е основен миг в прилаганата сега тактика на съвсем всички страни по света за удържане на болестта в търпими граници, тъй че да не се стигне до парализиране на здравните системи. И в случай че в действителност се потвърди несъмнено, че времето за възобновяване на пациентите може да бъде скъсено с към 1/3 с помощта на Remdisivir, това значи освобождение на спомагателен болничен потенциал за вдишване на тежки случаи. Така пробният медикамент на щатската компания Gilead Sciences би могъл да даде глътка въздух на лечебните заведения и да сътвори условия за разхлабване на карантинните ограничения, до момента в който бъдат създадени още по-ефективни лечения за лекуване, а в по-дългосрочен проект - и ваксини, които да сложат точка на световната пандемия.

Има и друга вяра - постоянно терапиите при разнообразни болести включват освен едно лекарство, а коктейл от лекарства, които се допълват. Сега може да се окаже, че ремдесивир е първият препарат от тази група и занапред ще се изследват други с капацитет да оказват помощ.

Допълнително насърчителен сигнал дава и лично клинично изследване на компанията производител Gilead Sciences. Според него пациентите, употребяващи пробния медикамент, се повлияват аналогично добре при 5- и 10-дневен курс на лекуване. Ако се потвърди, че това е по този начин, на процедура това значи, че компанията ще може да удвои броя на хората, които могат да бъдат подложени на лечението. Все отново би трябвало да се има поради, че въпросното изследване е вътрешно и също по този начин не е включвало потреблението на контролна група, взимаща плацебо, с цел да има по-обективна база за съпоставяне.

Не бива да се не помни също, че резултатите от огромното щатско клинично изследване на NIAID са към момента предварителни и че не дефинират Remdisivir като магическото решение на казуса. Например съгласно тях за момента няма статистически годни данни той да понижава смъртността на приетите в болница пациенти - 8% при взимащите лекарството против 11.6% при приемащите плацебо.

За жал за момента въпросите остават повече от отговорите. Не е ясно да вземем за пример кои са тъкмо пациентите, които се повлияват благотворно от медикамента. И дали той разрешава на хора, които по този начин или другояче ще се оправят, да се възстановят по-бързо? Или пък защищава пациенти, които имат потребност от лекуване, да се влошат и да имат потребност от приемане в незабавно поделение? Дали лекарството повлиява по-добре млади или по-възрастни? Или такива с или без хронични заболявания? И дали лекарството е по-добре да бъде давано в началната фаза на болестта, до момента в който вирусът още не се популяризирал в тялото, или когато нещата вероятно се влошат?
Всичко това са неща, които занапред следва да бъдат изяснени. Да се надяваме, доникъде на май, когато се чака да завърши детайлният разбор на данните от щатското клинично изследване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР