Средно 59 дни отнемат разплащанията между фирмите в България през

...
Средно 59 дни отнемат разплащанията между фирмите в България през
Коментари Харесай

Разплащанията между фирмите у нас отнемат средно 59 дни

Средно 59 дни лишават разплащанията сред компаниите в България през 2017 година, демонстрира изследване на международния водач в застраховането на търговски заеми - Euler Hermes. Според данните най-вече време лишава издължаването в бранша строителството – 99 дни. Сравнение с другите 35 страни в проучването демонстрира, че у нас разплащанията се случват по-бързо от междинните периоди в международен мащаб – 64 дни.

Най-дълго се бавят преводите в Китай и Гърция – приблизително 89 и 87 дни.

Най-бързо се почистват дължимите суми в Нова Зеландия и Австрия – надлежно за 42 и 44 дни.

“Проучването ни демонстрира, че междинният интервал за разплащания се резервира без смяна спрямо 2016 година. Това, както и фактът, че изчакването е под междинното за световния пазар основава чувство за непоклатимост. Позитивно въздействие оказва и устойчивият растеж на българската стопанска система, който продължава и през тази година.”, разяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

В същото време анализаторите обръщат особено внимание на една четвърт от фирмите в международен мащаб, при които забавянето на заплащането е много по-сериозно от приблизително индикативното. В тази група бизнес рискът е нараснал.



“Традиционният ни мониторинг в 36 страни демонстрира, че

в един от всеки четири случая на оповестяване на неплатежоспособност,

повода е проблем с разплащането по огромна договорка. Особено сериозен е рискът при по-малките бизнеси, в които един контракт може да реши ориста на компанията.”, изясняват анализаторите. Това има спомагателна тежест в рискови браншове като строителството, който у нас е класиран в най-опасната “червена” зона съгласно рейтинга на Euler Hermes.

Освен строителството други рискови браншове у нас са производството и търговията с метали, превозът и електрониката и телекомуникации. Всички те попадат в предупредителната “оранжева зона” на нараснал риск.

“Все повече компании в България обаче към този момент имат просвета и схващане за съществуващите опасности и търсят благоприятни условия да ги минимализират. Доказателство за това е, че през първата половина на 2017 година отчитаме тройно по-висок интерес към застраховките на кредитния риск от страна на компаниите тук”, изяснява Камелия Попова и добавя, че най-осезаема е наклонността при дребните и междинните бизнеси, които имат контрагенти отвън страната.

Според анализаторите на Euler Hermes

позитивните трендове в стопанската система

от една страна дават благоприятни условия за развиване на бизнеса, само че въпреки това могат също да покачат риска. Добър образец е растежът на износа през първата половина на 2017 година. Според данните на Euler Hermes през първото тримесечие действителният износ се е нараснал с +5,8% в съпоставяне със същия интервал на 2016 година В същото време обаче вносът пораства със 7,1% като основен фактор е покачването на цените на горивата и силата. С увеличението на размера на покупко-продажбите и търговията в условия на нараснала динамичност на интернационалните пазари надлежно пораства и рискът.

В края на първото полугодие обновената прогноза на Euler Hermes за българската стопанска система остава като цяло оптимистична. Сред позитивните трендове, които регистрират специалистите са здравословен и уравновесен растеж на самостоятелното ползване и обществените разноски с 4,1%. Това се свързва с намаляването на безработицата от 8% в края на 2016 година до равнище от 6,8% през юни 2017 година, както и скромния растеж в банковите заеми. В резултат на това интернационалните анализатори актуализират предвиждането си за растеж на Брутният вътрешен продукт през 2017 от 2,8% на 3%. В същото време обаче показват и някои проблематични области.



“Въпреки динамичния растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,5% през първото тримесечие, нашето очакване е наклонността да се забави и компенсира през остатъка на годината. Причината е, че факторите за нарастването все още не са добре уравновесени. Основният мотор за растежа през миналите месеци беше вътрешното ползване и натрупването на ресурси, което няма да продължи със същите темпове.”, твърди Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически изследвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Анализът демонстрира, че закрепените вложения не престават да се свиват и бележат спад от 4,6% в първото тримесечие на 2017 година в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Експертите напомнят, че този знак е бил отрицателен през цялата предишна година с понижение от 4% по отношение на 2015 година Към момента не се случва и предстоящото “пробуждане” поради възможото осъществяване на планове с кофинансиране от Европейски Съюз по новия програмен интервал от 2014 до 2020 година.

През април Euler Hermes резервира рейтинга на България на B2*,

който посочва сдържан риск. Двете съществени аргументи за това са външният дълг и ехото от следствията от банковата рецесия от 2014 година

През първите четири месеца на 2017 година външният дълг на България остава относително постоянен, само че относителният му дял от към 70% от Брутният вътрешен продукт е доста по-висок от считаното за обикновено за разрастващи се стопански системи – 50%. Това може да сътвори затруднения при нужда от покриване или рефинансиране във времена на стопански разтърсвания на световно или районно равнище.

По скалата на Euler Hermes за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и краткосрочния риск по канара 1(най-нисък) до 4(най-висок).

Средни интервали на разплащания сред компаниите в България по браншове

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР