Средният резултат за 7-и клас е 55,04 точки. 13 ученици

...
Средният резултат за 7-и клас е 55,04 точки. 13 ученици
Коментари Харесай

Опълченците на Шипка затрудила 2/3 от седмокласниците, а десетокласниците - писане на резюме


Средният резултат за 7-и клас е 55,04 точки. 13 възпитаници са постигнали оптимален бал от 100 точки, 15 възпитаници - 99,5 точки, 34 възпитаници - 99 точки.

" Опълченците на Шипка " Най-трудните задания по БЕЛ и математика на изпита след 7 кл.

По български език и литература седмокласниците се оправят сполучливо със дилемите с избираем отговор. Повече от 3000 възпитаници са получили оптимални или доста близо до оптималния брой точки от работата си върху тези задания. Умеят да намират и извличат информация от текст. Над 75% от седмокласниците не се затрудняват при определянето на синоними и антоними. Две от дилемите с избираем отговор са затруднили учениците: установяване типа на използвано в изречение местоимение и определянето на типа на изречение по състав.

При дилемите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25-а задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата " Опълченците на Шипка " - близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

През тази година седмокласниците работиха върху описа " Ева, която пораства и се смалява " и по-голямата част от седмокласниците са се справили с преразказа, като междинният брой точки на задача 26-а е 17,8 точки от общо 35.

На изпита от националното външно оценяване по български език и литература 181 седмокласници са получили 0 точки . Това са 0,3% от явилите се възпитаници.

Средният резултат, реализиран от седмокласниците на Националното външно оценяване по математика, е 35,29 точки. Той е съпоставим с резултата, реализиран през предходната година. Максимален резултат от 100 точки имат 262 възпитаници, а 180 възпитаници имат 0 точки.

Повече от половината възпитаници сполучливо се оправят със дилемите, свързани с изчисление на числов разумен израз и с решение на неравноправие. Около 37% от седмокласниците умеят да разграничават простите цифри в дадена редица от цифри, съвсем 2/3 от учениците се затрудняват да ползват свойствата на пропорциите . Почти 40% от седмокласниците показват знания за детайлите и свойствата на валчестите тела и се оправят сполучливо с намиране размер на конус.

Учениците се затрудняват при определянето и записването на координатите на симетрична на дадена точка в правоъгълна координатна система . Проблеми има и при разчитането, потреблението и интерпретирането на данни, показани с текст или диаграма, както и при съставянето на математически модел на действителни житейски обстановки и преобразуването му с математически способи и логаритми.

Двама възпитаници имат по 100 точки и на двата изпита от Националното външно оценяване - български език и литература и математика.

По райони най-добре на изпита по български език и литература се показват седмокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Ямбол и Кърджали.

Регионите, в които учениците имат достижения от изпита по математика над междинните за страната, са София-град, Варна и Бургас. С най-ниски резултати са седмокласниците от районите Видин, Разград и Сливен.

По свое предпочитание седмокласниците можеха да се явят на Национално външно оценяване по британски, италиански, немски, съветски и френски езици. Най-много (2120) избраха британски език, като реализираха междинен резултат 86,5 точки. Най-много десетокласници са избрали британски език, равнище В1 - 1429. Средният резултат е 63,7 точки.

Как се оправят десетокласниците

При десетокласниците междинният резултат по български език и литература е 49,44 точки, което е с над 6 точки повече спрямо миналата година.

51,28% от десетокласниците са получили над 50 точки при работата си върху теста по български език и литература. С оптимален брой от 100 точки е един възпитаник в 10-и клас, а 74 възпитаници - с 0 т. Учениците се оправят по-успешно със дилемите с избираем отговор - 4120 възпитаници са постигнали оптимален брой точки на тези задания. Значително по-трудни са дилемите със свободен отговор. Задачата за основаване на обобщение е измежду тези, които несъмнено в най-голяма степен са провокирали усложнения.

По математика десетокласниците са постигнали междинен резултат 34,5 точки от оптимален брой 100 . Резултатът през тази година бележи лек растеж спрямо постигнатото през миналите години. Като цяло учениците в 10-и клас по-успешно се оправят със дилемите с избираем отговор, изискващи използването на заучени логаритми, модели, процедури в познати типични обстановки. Те се затрудняват при решаването на задания с уголемен свободен отговор и при добиване на информация от източник - текст, чертеж, графика или диаграма.

По райони най-добре на изпита по български език и литература в 10-и клас са се справили десетокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-слаби са резултатите в Търговище, Разград и Шумен.

Регионите, в които учениците имат достижения по математика в 10-и клас над междинните за страната, са София-град, Смолян, Кърджали и Варна. С най-ниски резултати са десетокласниците от районите Враца, Видин и Перник.

Учениците от 10-и клас имаха опция да положат Национално външно оценяване по осведомителни технологии за премерване на цифровите компетентности. 1905 възпитаници се явиха на този изпит. 1201 възпитаници са постигнали резултат еднакъв и по-голям от 50 точки, което е 62,68% от положилите изпита.

Всеки възпитаник може да се запознае с оценената си изпитна работа на 29, 30 юни и 3 юли 2023 г . Информация за мястото и времето ще да бъде оповестена на уеб страницата на съответното Регионално ръководство по образованието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР