Средният размер на изплатената сума у нас по един болничен

...
Средният размер на изплатената сума у нас по един болничен
Коментари Харесай

Броят на болничните у нас намалява, но изплатената по тях средна сума расте

Средният размер на изплатената сума у нас по един болничен лист за общо заболяване е повишен с 16% в рамките единствено на една година, съобщанат от Националния застрахователен институт (НОИ).

За първото шестмесечия на тази година тя е приблизително 348,78 лева, до момента в който през първото шестмесечие на 2022 година междинната изплатена сума по един болничен лист на един чиновник или служащ е била 300,34 лв..

Нарастване на годишна база има и при междинното възнаграждение на 1 ден от болничния - с 8%, до 48,28 лв. за първото шестмесечие.

От друга страна, следи се съществено понижение (със 17,5%) на годишна база на броя на болничните листове, по които има заплащане от държавното публично обезпечаване (ДОО).

За шестмесечието на 2022 година Националният застрахователен институт е изплатил компенсации по 1,47 млн. броя такива документи, а тази година техният брой е малко над 1,2 млн. броя.

По-малко са и изплатените по болнични листове работни дни, които на годишна база спадат с 11,3% - до 8,76 млн. броя за сегашното полугодие.

Изплатените средства за парични компенсации за общо заболяване за интервала януари - юни са общо 423 млн. лева, което е понижение с 4,3% по отношение на същия интервал на предходната година.
 В кои от огромните градове у нас има най-вече
В кои от огромните градове у нас има най-вече " заможни " пенсионери

Средният размер на пенсиите при мъжете е по-висок от този при жените
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР