Средният осигурителен доход в пивоврания бранш е бил 1452 лв.

...
Средният осигурителен доход в пивоврания бранш е бил 1452 лв.
Коментари Харесай

Пивоварите с нов колективен договор, средната заплата в бранша е с 40% по-висока от тази за страната


Средният застрахователен приход в пивоврания отрасъл е бил 1452 лева през предходната година, по данни на Национален статистически институт. Това значи, че е с 40 % по-висок от междинната заплата за страната (1037 лева.) и даже е по-голям от междинния за София приход (1427 лева).

Новият групов трудов контракт в бранша ще подсигурява още по-добри условия на труд, кариерно развиване, възнаграждение и обществени придобивки за 2300 души работещи в пивоварния отрасъл. Това сподели изпълнителният шеф на Съюза на българските пивовари Ивана Радомирова след подписването му със синдикалните организации " Бира, храни и питиета " на КНСБ и " Хранителна и питейна индустрия " към КТ " Подкрепа ".

Социалните сътрудници се споразумяха за надграждане на положителните практики в бранша най-много във връзка с трудовите хонорари, отпуските, образованията и самодейностите за корпоративна обществена отговорност. Новият групов трудов контракт ще работи в интервала 2018 - 2020 година

Основните промени в новия браншов контракт са свързани със заплащането на труда в бирената промишленост, където обичайно се резервира нормата минималният застрахователен приход да е и минимална работна заплата за съответните квалификационни групи специалности.

След като минималната заплата за страната беше нормативно увеличена на 510 лв. за 2018 година, а всички минимални осигурителни приходи бяха административно вдигнати с 3.9%, за работещите в пивоварния бранш обществените сътрудници договориха още по-високи равнища на минимално възнаграждение, се споделя в известието на Съюза на пивоварите.

Така, за най-многобройните групи специалности в бранша - " Техници и приложни експерти ", " Квалифицирани служащи ", " Машинни оператори и монтажници " главните заплати годишно ще се актуализират с избрани коефициенти и приблизително ще се подвигат с съвсем 10%.
Тези три категории обгръщат 1600 души, което е 70% от общо заетите в пивоварната индустрия.

В същото време за всички в промишлеността минималната ставка за нощния труд е контрактувана на 1.20 лв. на час, което е близо 5 пъти повече от избраните с Наредбата за работната заплата не по-малко от 25 стотинки на час.

" С тези и други обществени придобивки, както и с опциите за образование, израстване в специалността, обмяна на опит, в това число в други страни за заетите в мултинационалните компании, работодателите в бирената промишленост се стремят да подтикват своите чиновници, както и да притеглят млади експерти и механически фрагменти ", разяснява Ивана Радомирова.
Тя акцентира, че пивоварната технология е комплициран развой, в който всяка година навлизат новаторски практики, изискващи доста знания и характерни пълномощия на всяко равнище – от производството – до комерсиалните практики.

Въпреки че пивоварните се намират в области с разнообразни стопански и обществени индикатори. За последните 14 години пивоварният бранш е с най-високи междинни заплати в хранителната и питейна индустрия и е измежду първите 10 стопански действия с най-високи междинни осигурителни приходи в страната, показват от Съюза на пивоварите.

Практиките на пивоварните компании като виновни работодатели, вложители, производители, данъкоплатци дават отражение върху позитивното публично мнение за сектора като цяло. Според резултатите от извършеното през предходната година второ без значение интернационално проучване в страните от Европейски Съюз репутацията на пивоварната промишленост в България резервира високия си рейтинг на обществено утвърждение от 73.6 точки, като преди нас е единствено Чехия.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е работодателската организация на производителите на бира в страната - " Болярка ВТ " АД, " Бритос " ЕООД, " Загорка " АД, " Каменица " АД, " Карлсберг България " АД, " Ломско питие " АД и на предприятията за произвеждане на малц " Булмалц " и " Малтери Суфле " и на снабдители на първични материали, материали и съоръжение.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР