Средният дълг на глава от населението в България е вече

...
Средният дълг на глава от населението в България е вече
Коментари Харесай

Натискът парламентът да създаде закон заради събирачите на дългове се засилва

Средният дълг на глава от популацията в България е към този момент 900 лв., което е двойно по отношение на 2015 година. Почти всеки трети българин пък е обект на работата на събирачите на задължения, сочат данните на Асоциацията на колекторските организации в България. Затова е нужен работещ закон, който да контролира активността по събиране на задължения и публично желаеме ръководителя на Комисията по правните въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов да инициира законотворчески развой, споделят от Комитета за отбрана на потребителите.
Според гражданската организация има три вида проблеми, които виреят поради активността на колекторските компании:
1. Неяснота във връзка с метода на образуване на крайната сума, която колекторската компания желае от потребителя да заплати, с цел да погаси остаряло обвързване. Тези компании редовно отхвърлят да показват на потребителите формулите и разноските, на чиито база е изчислена крайната цена.
2. Агресивно отношение към длъжниците вариращо от жестоко отношение, душевен тормоз и от време на време приложимост на физическа мощ.
3. Подвеждане и операция в връзката с длъжниците, които постоянно биват заплашвани с лишаване на имущество и други способи отнемащи на процедура техните потребителски права и облагодетелстващи въпросните компании.
Само за първата половина на предходната година са били изкупени близо 2 млн. дълга като цифрите демонстрират, че наклонността на растеж в този бизнес ще се резервира и тази година, показват от НПО-то образец по какъв начин секторът безусловно цъфти.
Освен това, гражданската организация споделя и, че еврокомисар Вера Йоурова, в чието портфолио са правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете, е дала отговор на техни въпроси по тематиката с активността на колекторските компании при започване на пролетта. Йоурова декларира, че Европейската комисия готви проектодиректива, която ще вкара правни гаранции и правила за бистрота за отбрана на ползите и правата на потребителите. Европейската комисия е приела и упорит пакет с ограничения, чиято цел е намаляването на необслужваните задължения. Еврокомисарят разяснява, че този пакет от ограничения е в допълнение към напъните на Европейска комисия за превантивна активност в региона на оценката на кредитоспособността. Сред препоръчаните ограничения, Комисията е приела предлагането за инструкция по отношение на обслужващите предприятия, купувачите на заеми и събирането на обезпеченията .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР