Средните лихви по ипотечните кредити в Европа растат бързо, сочат

...
Средните лихви по ипотечните кредити в Европа растат бързо, сочат
Коментари Харесай

Ипотечните кредити бият дългогодишни рекорди

Средните лихви по ипотечните заеми в Европа порастват бързо, сочат данните на разбор изработен на база данните на редица централни банки в района. Според изследване, на 35 регулаторни органи лихвените проценти по жилищните заеми са достигнали многогодишни върхове в 20 европейски страни, като най-голямото им нарастване от януари е в Молдова и Полша.

Анализатори считат, че повода за тази обстановка е растежът на инфлацията в Европа, който е резултат от енергийната рецесия и дейната работа на " печатната преса ". На този декор специалистите чакат по-нататъшен растеж на лихвите по жилищните заеми в района.

Ипотечни рекордьори

Най-високите междинни лихви по този вид заеми през август са открити в Молдова, където цената на ипотечните заеми доближи максимума от май 2016 година от 12,53%. Второто място измежду европейските страни е заето от Полша. Там ставката се е повишила до 9,2% годишно, което е връх от 17 години. Унгария затваря челната тройка с цена на жилищните заеми от 8,46%, което е най-високото от 2015 година насам.

Малко изостава от водачите България, където банките през август са предложили ипотеки на жителите при междинна рента от 8,26%. Над 5% се покачиха в Швеция и Румъния.

Най-ниските ставки в края на лятото са в Австрия, Франция, Финландия и Малта - на равнище 1,58-1,98%. Въпреки толкоз ниската цена на ипотеките, в първите 2 страни те се покачиха до върхове от началото на 2017 година А финландските банки оферират жилищни заеми на най-високите лихви от май 2014 година

Останалите страни демонстрират междинна цена на заемите за закупуване на жилище в региона на 2-5%. В редица от тези страни обаче са реализирани многогодишни върхове. Така лихвите във Англия и Естония се върнаха на равнищата отпреди десетилетие. В Люксембург и Германия цената на ипотеките доближи най-високите равнища от 2013 година насам, в Гърция - от август 2014 година, в Литва - от началото на 2015 година В Холандия, Португалия и Белгия банките покачиха лихвите по жилищните заеми до най-високите си равнища от 2016 година А Черна гора, Сърбия и Словакия реализираха най-високите разноски за жилищни заеми от четири до пет години.

Как са се трансформирали ипотеките

От началото на годината най-вече са повишили ставката Молдова и Полша, където е повишена надлежно с 4,97 и 4,5 процентни пункта. Осезаемо нараства процентът и в Унгария - растеж от 3,79 процентни пункта, в Румъния - 2,09 и във Англия - 2,07.

В същото време банките в редица страни действаха по-малко жестоко, като усилиха лихвите по ипотечните заеми единствено с 1-2 процентни пункта, в това число Германия, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия, Словакия, Финландия, Чехия и Швейцария.

Съвсем малко, до 1 процентен пункт, са се нараснали лихвите по жилищните заеми в Австрия, Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Дания, Испания, Литва, Норвегия, Сърбия, Словения, Франция, Хърватия, Черна гора, Естония и Малта.

Има измежду европейските страни, които вървят против наклонността. Така Кипър съумя да резервира неизменен от началото на годината % по ипотечните заеми с закрепена цена. А в Ирландия, Северна Македония, България и Швеция процентите, в противен случай, понижават в границите на 0,01-1 процентни пункта.

В същото време през последния летен месец молдовските банки усилиха най-вече лихвите по жилищните заеми - с 0,88 процентни пункта. В Латвия, Унгария и Полша растежът е 0,4-0,53 процентни пункта, Словакия, Швейцария, Албания, Дания и Естония - в границите на 0,31-0,35%.

Напротив, през август цената на ипотечния заем беше понижена от банките в Северна Македония, Швеция и Босна и Херцеговина.

Причини за напредък: рецесия и растеж на лихвата на ЕЦБ

„ Поскъпването на ипотечните заеми в страните от Европейски Съюз се изяснява с повишението на главната рента на Европейската централна банка (ЕЦБ), която стартира да я покачва през юли 2022 година и още през септември я докара до рекордните за 11 години 1,25 % годишно “, споделя Валери Пивен, началник на групата за оценка на финансовите институции в ACRA.

Действията на ЕЦБ са опит за ограничение на инфлацията, която се повишава от началото на 2021 година и доближи исторически връх от 9,9% през септември. „ Регулаторът е заставен да увеличи равнището на лихвените проценти, с цел да предотврати необратим скок на инфлацията “, показват анализатори от BCS World of Investments.

Високата инфлация в Европейски Съюз е резултат от енергийната рецесия, както и от „ несъразмерната ликвидност във финансовата система, която беше инжектирана бързо по време на пандемията “. Според ЕЦБ от пролетта на 2020 година до септември тази година паричната база в еврозоната се е удвоила до повече от 6 трилиона евро. Инфлацията е мотор на растежа на ипотечните лихви в други страни от Европейски Съюз.

„ Като се има поради, че инфлацията в еврозоната е доближила 10%, е евентуално по-нататъшно нарастване както на ставката на ЕЦБ, по този начин и на лихвите по ипотечните заеми “, заключава Пивен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР