Средните фирми в България вече година безуспешно чакат Covid компенсации,

...
Средните фирми в България вече година безуспешно чакат Covid компенсации,
Коментари Харесай

Средни фирми чакат вече година Covid компенсации от държавата

Средните компании в България към този момент година безрезултатно чакат Covid обезщетения, които се поставят при потвърден най-малко 20% срив в облагите поради пандемията. В взаимозависимост от спада на приходите грантовете за фирмите трябваше да варират от 30 до 150 000 лева За тревожната обстановка, в която е подложен бизнесът, сигнализира Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Проверка на Mediapool сподели, че става въпрос за схемата " Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 ", по която междинните компании в България можеха да усвоят 233 645 650 лева

Голямото размотаване

" За разлика от схемата за поддръжка на дребните и микро компании, процедура за обезщетения на междинните компании по европрограмата бе отворена едвам през август м.г. Проектите се оценяваха до декември, януари съвсем завърши и още няма разплатена и стотинка за бизнеса” , разказа обстановката пред Mediapool Добрин Иванов, изп.-директор от АИКБ.

На щекотливия въпрос за какво се е стигнало до такова огромно закъснение Иванов уточни, че администрацията по принцип работи тромаво и по принцип до пандемията е привикнала да обработва за банкет до 500 плана. Сега са ѝ се натрупали култивиране на заявките на 25 000 компании, които са кандидатствали с грантове от 3 000 до 10 000 лв. и още до 1400 утвърдени междинни компании, които чакат въпросните грантове от 30 000 до 150 000 лв..

" Повечето от междинните компании са утвърдени да получат тавана на помощта от 150 000 лева Дано тези усложнения в оборота, които са потвърдили, че са срив над 20% не докара някои от тях в тежко положение ", добави още Иванов пред Mediapool. Той посочи, че от Министерство на стопанската система обещавали непрестанно разплащания в най-кратки периоди, само че това по този начин и не се случвало.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР