Средните дългосрочни лихви по ипотечните кредити в САЩ регистрираха най-големия

...
Средните дългосрочни лихви по ипотечните кредити в САЩ регистрираха най-големия
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ с най-рязък скок от 35 години

Средните дълготрайни лихви по ипотечните заеми в Съединени американски щати записаха най-големия скок за една седмица от 35 години

Това се случва ден, откакто Управлението за федерален запас на Съединени американски щати (УФР) увеличи главната си рента с три-четвърти пункта в опит да се пребори с инфлацията, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Корпорацията за ипотечни заеми "Фреди мак " (Freddie Мас) заяви през днешния ден, че 30-годишният лихвен % е скочил от 5,23 на 100 предходната седмица до 5,78 на 100 тази седмица, което е най-високото ниво от ноември 2008 година по време на ипотечната рецесия.

Вчерашното покачване на лихвата от УФР е най-голямото от 1994 година

Резкият скок на лихвата наред със забележителното повишаване на жилищата е изтласкало евентуалните купувачи от пазара. Молбите за ипотечни заеми са се намалили с над 5 на 100 по отношение на предходната година, а рефинансирането с над 70 на 100, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери.

Тези данни ще се влошат предвид на съвсем сигурното следващо повишаване на лихвите от УФР.

По-високите лихви по заемите очевидно забавят пазара на недвижими парцели, който е основна част от американската стопанска система, отбелязва АП.

В последно време покупката на лично жилище става все по-трудна изключително за тези, които го вършат за първи път. Освен доста високата инфлация, нарасналите лихви по ипотечните заеми и поскъпналите цени на жилищата, предлагането на парцели за продажба също е едва.

Средната рента по 15-годишните ипотеки с закрепен лихвен %, известни измежду тези, които рефинансират жилищата си, е повишена до 4,81 на 100 по отношение на 4,38 на 100 предходната седмица. Преди година тя е била 2,24 на 100.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР