Средната цена на квадратен метър жилище от вторичния пазар в

...
Средната цена на квадратен метър жилище от вторичния пазар в
Коментари Харесай

Цените на новите жилищата в Русия са скочили с 20% за година

Средната цена на квадратен метър жилище от вторичния пазар в Русия нараства непрестанно през 2020 година, достигайки 58 хиляди рубли към края на годината (644 евро, при валутен курс 90 рубли за едно евро, бел.ред.). За 12 месеца " квадратът " се е повишил приблизително с 4 хиляди рубли. Това оповестява " Лента.ру ", позовавайки са на материали от разбор на " Авито недвижими парцели ".

Както стана ясно от резултатите от изследването, цената на готовите жилища в страната към този момент се е доближила до психическата граница от 60 хиляди рубли на квадратен метър. Експертите означават, че старите недвижими парцели нарастват по-бавно от новопостроените: " вторичните жилища " през 2020 година прибавят 8%, а на новите здания - 19% към цената си.
 Коронавирус: цените на парцелите в Германия не престават да порастват макар пандемията
Коронавирус: цените на парцелите в Германия не престават да порастват макар пандемията

Въпреки че се очакваше пандемията да докара до сериозен спад в цените на парцелите, те към този момент остават постоянни. Не е ясно обаче какъв брой дълго това ще продължи, споделят специалисти. Някои браншове към този момент са тежко наранени

" Все още следим засилен интерес към закупуването на жилищни недвижими парцели, само че темпът на напредък на търсенето се забавя. Може да се заключи, че повишаването на цените на жилищни недвижими парцели последователно стартира да компенсира нарасналото търсене и пазарът се движи към равновесие. Все още е мъчно да се предскаже по кое време ще се стабилизира индикатори на търсенето и предлагането, " - означават експертите по обслужване. В " Авито " към момента считат настоящия миг подобаващ за преференциална продажба на вторични недвижими парцели на рекордно висока цена.

Според проучването през годината най-значителното нарастване на търсенето на вторични жилища в Новосибирск (плюс 81% ), Краснодар (плюс 70%) и Челябинск (плюс 69%).
 Как се трансформираха офертните цени на парцелите в София през 2020 година?
Как се трансформираха офертните цени на парцелите в София през 2020 година?

И какво следва за пазара през идната година

Най-значителното нарастване на цените през последното тримесечие на 2020 година е записано в Сочи - там " вторичните жилища " са поскъпнали с 27% спрямо индикатора за четвъртото тримесечие на 2019 година

Най-високите междинни цени за жилища от вторичния пазар обичайно се следят в Москва - съвсем 231 хиляди рубли на квадратен метър (2566 евро за кв.м., бел ред.).

По-рано през януари се предвижда понижаване на цените на жилищата в Русия през тази година. Според специалисти през 2021 година съветският пазар на недвижими парцели ще се охлади - даже в случай че Централната банка продължи да понижава основната ставка и програмата за преференциални ипотеки се удължи при равнище 6,5 % рента годишно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР