Средната продължителност на трудовия живот на българите през 2017 г.

...
Средната продължителност на трудовия живот на българите през 2017 г.
Коментари Харесай

Българинът работи 33 години през живота си

Средната дълготрайност на трудовия живот на българите през 2017 година е била 33 години, демонстрират данни от разбор на Евростат за разновидностите на дълготрайност на професионалния живот в страните на Европейски Съюз. Средният индикатор за продължителността на професионален живот в Европейски Съюз е бил 36 години, регистрира европейската статистика.

Данни на Национален статистически институт демонстрират, че по трудово или служебно правно отношение и на цялостно работно време през въпросния интервал у нас са били ангажирани над 3,4 млн. българи, от които над 650 хиляди в публичния бранш и към 2,4 млн. - в частния бранш.

В централната администрация са били наети към 100 хиляди души, а в териториалната администрация - близо 42 хиляди, сочат данните на Национален статистически институт. Тук не са включени наетите лица в Министерство на вътрешните работи и МО.

Актуална информация в Национален осигурителен институт пък сочи, че към октомври т.г. броят на отпуснатите пенсии у нас е бил 2 161 434, което демонстрира че към 30 % от българското население към този момент е извървяло професионалния си витален път. През 2018 година мъжете у нас са се пенсионирали на възраст 64 година и 1 м., а дамите - на 61 година и 2 м. От 1 януари следващата година възрастта за пенсиониране се подвига надлежно на 64 година и 2 м. за мъжете и на 61 година и 4 м. за дамите.

Според данни на специалисти всеобща процедура в света е да се работи 8 часа на ден и 40 часа седмично /както е и у нас/, а близо 2/3 от времето да отива в отмора или персонални грижи. Така приблизително годишно един работещ българин се труди по към 2000 часа, което за 33 години междинен професионален път /според данните на Евростат/ прави почти 66 000 часа прекарани на работното място.

Най-кратко се трудят в Италия,а най-дълго - в Швеция

През 2017 година междинната дълготрайност на трудовия живот в Европейски Съюз е била 36 години, регистрира Евростат. На ниво държави-членки на Европейски Съюз, продължителността на трудовия живот варира от 32 години Италия - до 42 години в Швеция.

Две страни, които не са членки на Европейски Съюз доближават пикови индикатори по дълготрайност на професионалния живот - най-дълъг е той в Исландия - 47 години и най-кратък в Турция - 29 години.

Ситуацията при съседите ни е следната - продължителността на трудовия живот в Румъния и Гърция е приблизително по 33 години /колкото и у нас/, в Сърбия и Македония - по 32 години и в Турция - 29 години.

Като цяло мъжете в Европейски Съюз се трудят с цели 5 години повече от дамите: 38 години при мъжете и 33 години при дамите. Тази специфичност е била предписание в множеството страни на Европейски Съюз като се изключи две.държави - Латвия и Литва. В Латвия няма огромна разлика в продължителността на трудовия живот сред мъжете и дамите, а в Литва продължителността на трудовия живот е по-дълга за дамите, в сравнение с за мъжете.

Сред държавите-членки на Европейски Съюз Малта има най-голяма разлика сред половете - там мъжете се трудят 12 години повече от дамите, регистрира Евростат.

Според европейската статистика страната в Европейски Съюз с най-голям предел на пенсиониране е била Холандия - 65,7 години, с което " страната на лалетата " се доближава до това да стане страната с най-висока пенсионна възраст в Европа. В диапазона с възраст за приемане право на пенсия сред 65-66 години също по този начин спадат страни като Финландия /65,2/, Франция /65,3/, Германия и Испания /65,4/.

Най-ниски са били пенсионните прагове в Словакия, Малта и Литва - надлежно по 62 години.

Прогнозите на специалистите са през 2020 година междинната възраст за пенсиониране в Европейски Съюз последователно да се изравни, като доближи 65-66 години и за мъжете и за дамите, с дребни разлики на национални равнища.

Източник: manager.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР