Средната продължителност на живота у нас е намаляла с над

...
Средната продължителност на живота у нас е намаляла с над
Коментари Харесай

Възрастта за пенсионерите расте, а продължителността на живота намалява

Средната дълготрайност на живота у нас е намаляла с над година и половина. Това сочат данните на националната статистика.  Същевременно - увеличението на възрастта за пенсиониране продължава.

При мъжете междинната дълготрайност на живота е 68,3 години, а възрастта за пенсия е 64 години при над 39 години трудов стаж.

Снимка: bTV

Жените пък се пенсионират на 62 години, с малко над 36 години стаж,  при междинна дълготрайност на живот над 75 години.

Предложенията са импортирани от Българска социалистическа партия

През 2029 година пенсионната възраст за мъжете ще доближи 65 години, а дамите ще ги догонят през 2037 година

Пенсиониран на 65 години Мирослав Божков споделя, че пенсията му е прекомерно ниска за стажа, който има.

„ Ние сме плащали още преди промените от 10 ноември тъкмо толкоз, колкото изискваше страната. Ние сме си изпълнили нашите отговорности напълно съзнателно. За 37 години стаж взимам пенсия към 540 лв. “, споделя той.

И счита, че възрастта и стажа, нужни за пенсиониране, са прекалено много.

Структурата на система и застаряването са причина за нарастването и на възрастта, и на стажа за пенсия. И от ден на ден хора избират да работят в по този начин наречения сив бранш, споделят специалисти.

По думите му може да се стигне до повишаване на междинната пенсия с 16,7%

„ Хора, които не желаят да дават пари за тази система. Най-голяма част от вашите осигуровки отичат за пенсионната система. Тоест вие цялостен живот работите за пенсия и вие или я получавате доста малко време, или не я получавате. Това е огромен проблем “, споделя икономистът Стоян Панчев.

На база на пенсионната възраст и междинната дълготрайност на живот проф. Сотир Марчев пресмята: „ Ще ни се набират 40 години осигуровки, за три години пенсия. Никой не се е измъкнал жив от живота, само че има правила, които прибавят години към него. Да се движим,да се храним здравословно, да имаме сън, умствени натоварвания, обществени контакти, да познаваме себе си и да вървим на профилактични прегледи. “

В цяла Европа възрастните се усилват - по последни данни, 1/5 от популацията на остарелия континент е над 65 години. Именно по тази причина от ден на ден страни пораства възрастта за пенсиониране, изясняват още специалисти.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР