Средната покупателна способност на българите през миналата година се запазва

...
Средната покупателна способност на българите през миналата година се запазва
Коментари Харесай

`ИПИ: Средната покупателна способност на българите се запазва през 2022 г.

Средната покупателна дарба на българите през предходната година се резервира макар високия растеж на инфлацията. Реалните приходи нарастват малко и са все по-зависими от бюджета, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система. 

През 2022 година междинният приход на разположение от домакинство е достигнал малко над 9 000 лв. или – 17% растеж спрямо 2021 година. Предвид високата инфлация, това значи, че междинната покупателна дарба се резервира или леко се повишава, съгласно статистическите данни.

Според разбора на икономистите, семействата с работещи небогати доста лимитират потреблението, поради забавения растеж на заплатите и внезапното повишаване на цените, съпоставени с семействата с високи пенсии, които живеят по-добре през предходната година, поради огромните нараствания.

Тенденцията отразява не толкоз спад в приходите на работещите, а най-много – растеж на пенсиите и сочи, че по-значителна част от приходите на семействата зависят директно от държавния бюджет.

Икономистите означават още леко стесняване на потреблението вследствие на нарасналите цени, само че вършат извода, че най-черните сюжети за осезаемо обедняване вследствие на инфлацията не са се осъществили.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР