Средната покупателна способност на българите през миналата година се запазва

...
Средната покупателна способност на българите през миналата година се запазва
Коментари Харесай

Средната покупателна способност на българите се запазва през 2022 г.

Средната покупателна дарба на българите през предходната година се резервира макар високия растеж на инфлацията. Реалните приходи нарастват малко и са все по-зависими от бюджета, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система. 

През 2022 година междинният приход на разположение от домакинство е достигнал малко над 9 000 лв. или - 17% растеж спрямо 2021 година. Предвид високата инфлация, това значи, че междинната покупателна дарба се резервира или леко се повишава, съгласно статистическите данни.

Според разбора на икономистите, семействата с работещи небогати доста лимитират потреблението, поради забавения растеж на заплатите и внезапното повишаване на цените, съпоставени с семействата с високи пенсии, които живеят по-добре през предходната година, поради огромните нараствания.

Тенденцията отразява не толкоз спад в приходите на работещите, а най-много - растеж на пенсиите и сочи, че по-значителна част от приходите на семействата зависят директно от държавния бюджет.

Икономистите означават още леко стесняване на потреблението вследствие на нарасналите цени, само че вършат извода, че най-черните сюжети за осезаемо обедняване вследствие на инфлацията не са се осъществили.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР