Средната месечна брутна заплата в страната за първи път достига

...
Средната месечна брутна заплата в страната за първи път достига
Коментари Харесай

Средната брутна заплата расте с близо 15% и за първи път достига 2000 лв.

Средната месечна брутна заплата в страната за първи път доближава психическата граница от 2000 лева Това се случва през третото тримесечие след растеж от 14.7% по отношение на година по-рано, демонстрират данни на Национален статистически институт. В секторите обучение и енергетика възнагражденията се усилват най-рязко, а най-високи с огромна преднина остават в областта на осведомителните и информационните технологии. Докато в София обаче междинната заплата към този момент надвишава 2700 лева, в никоя от останалите области не съумява да доближи даже 1900 лева

След като през първото тримесечие заплатите регистрираха съвсем рекорден растеж от над 17%, темповете последователно се забавят, само че към момента остават едни от най-високите за последните десетина година. Това се случва макар забавянето на инфлацията и слабата икономическа интензивност. Двигател на растежа в този момент обаче остава дефицитът на фрагменти в множеството браншове на фона на исторически ниските равнища на безработица.

През юли - септември годишният растеж на междинното заплащане изпреварва съвсем два пъти темпа на инфлацията, който е 7.5% през същия интервал, което значи, че покупателната дарба на работещите се усъвършенства. Високото повишаване на годишна база на процедура отразява насъбраното нарастване от предходните интервали и най-много при започване на година, когато растежът на тримесечна база беше близо 8%, до момента в който през юли - септември той се забавя до 2.2%. Освен това би трябвало да се има поради, че данните за междинните стойности са мощно изкривени от обособени високоплатени браншове, а огромни разлики има сред столицата и останалата част от страната, по тази причина и резултатът не е идентичен за всички.
Реклама Къде с какъв брой
Заплатите в частния и в обществения бранш порастват съвсем поравно - с към 15%, с дребна преднина за държавните чиновници. Те обаче приблизително получават по 2083 лева месечно против 1973 лева за работещите в частни компании, с което наклонността от последните няколко тримесечия още веднъж се обръща.

Както и до момента най-висока остава междинната заплата в IT бранша - 4670 лева, като по отношение на година по-рано нараства с към 11%. Като сума пък най-голямо е нарастването в бранш енергетика, където междинните хонорари през последната година са се покачили с към 500 лева Това се случва след, които обаче тази година затихват. Така от известно време заплатите в енергетиката към този момент задминават тези в бранш финанси и обезпечаване. В топ 5 влизат още добивната индустрия, както и професионални и научни действия.

Водещи по-ръст през третото тримесечие с нарастване от над 20% са междинните хонорари в бранш обучение. Това може да се дължи на еднократен резултат от изплатеното през септември нарастване на учителските заплати със задна дата. То трябваше да се случи още при започване на годината, само че беше забавено до приемането на бюджет 2023. С по над 15% порастват заплатите в някои високоплатени браншове като енергетика и добивна индустрия, само че и в част от нископлатените като хотелиерство и ресторантьорство и строителство. Като цяло покачването в съвсем всички браншове изпреварва темпа на инфлация.

Както и до момента София изпъква на картата с най-висока междинна заплата - малко над 2720 лева Това не е изненада поради голямата централизация на икономическа интензивност и съществуването на задгранични компании в столицата. Междувременно най-ниски остават възнагражденията в Благоевград и Кюстендил. С най-голям растеж пък са Кърджали, Ловеч и Варна, а с най-нисък - Силистра и Враца.
Реклама
Силният растеж на възнагражденията въпреки да наподобява добра вест за семействата, може да донесе и негативи. Според разнообразни разбори като този на Международния валутен фонд, п. Основен проинфлационен фактор се чака да остане покачването на разноските за труд на единица продукция, дефицитът на работна мощ и мощното потребителско търсене, показват и специалистите от Българска народна банка в последната си прогноза.

Прогнозите са за последователно закъснение на растежа на възнагражденията до 10-12% следващата година. Темповете въпреки всичко евентуално ще останат относително мощни поради плануваните в новия бюджет, рекордното повишаване на минималната работна заплата от следващата година, както и прогнозите безработицата да се задържи на сегашните ниски равнища.
Свързани публикации Бюджет 2024: Повече за заплати и за вложения, без промени 10 ноември 2023, 21:34 МВФ: Продължаващ растеж на заплатите в Източна Европа може да докара до още инфлация 9 ноември 2023, 15:44 Правителството желае да таксува бакшишите 8 ноември 2023, 15:09 Най-големите енергийни компании: Пир по време на война (нова таблица) 6 ноември 2023, 13:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР