Средната лихва по ипотечните заеми в Чехия е 5.33% в

...
Средната лихва по ипотечните заеми в Чехия е 5.33% в
Коментари Харесай

Рязко повишаване на лихвите по ипотечни заеми

Средната рента по ипотечните заеми в Чехия е 5.33% при започване на месец май, сочат данните на Fincentrum Hypoindex. За съпоставяне, през април тя е 4,88%.

От предишния юни, когато Чешката национална банка (CNB) стартира още веднъж да покачва лихвите, междинният лихвен % по ипотеките се е повишил с над 2,8 процентни пункта. Управителният съвет на Чешката национална банка на последното си съвещание също оскъпи цената на заемите. „ CNB съобщи, че ще увеличи още веднъж главния лихвен % на съвещанието си през май, тъй че е ясно, че сегашните лихви няма да продължат дълго. Ако ипотечните заеми на хората изтекат тази година и те към момента не са договорили нов лихвен % със своята банка или друга, би трябвало да побързат. Лихвените проценти по ипотечните заеми може да се покачат до 6% тази година “, сподели Иржи Сикора, ипотечен анализатор във Fincentrum & Swiss Life Select.

Ипотечните лихви до 80% от оценената стойност на недвижимите парцели с годишна фиксиране доближиха 5,5% през месец май, с закрепена рента за първите 3 години е 5,52%. Ипотечните лихви за 5 години са 5,14% и за 10 години – 5,15%, т.е. преодолели са психическата граница от 5%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР