Средната брутна месечна работна заплата за септември е 2072 лева,

...
Средната брутна месечна работна заплата за септември е 2072 лева,
Коментари Харесай

Средната брутна работна заплата в страната за септември е 2072 лева

Средната брутна месечна работна заплата за септември е 2072 лв., съобщихаот Националния статистически институт (НСИ). За юли тя е била 1973 лева, а за август - 1957 лева

През третото тримесечие на годината междинната месечна работна заплата e 2000 лева и нараства по отношение на второто тримесечие с 2,2 %, регистрират от Национален статистически институт. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване, са " Държавно ръководство " - с 13,4 %, " Образование " - с 12,2 % и " Селско, горско и рибно стопанство " - със 7,5 %.

Спрямо третото тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата нараства с 14,7 %, като най-голямо e нарастването в " Образование " - с 20,3 %, " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - с 19,6 %, и " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 18,3 %.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение за интервала са " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - 4670 лева; " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - 3055 лева; " Финансови и застрахователни действия " - 2894 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в " Хотелиерство и ресторантьорство " - 1265 лв., " Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване " - 1480 лв., " Други действия " - 1259 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2023 година в публичния бранш нараства с 15,3 %, а в частния - с 14,5 %, демонстрира статистиката.

Наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на септември понижават с 34,1 хиляди, или с 1,5 %, по отношение на края на юни, като доближават 2,30 млн. по предварителни данни на Национален статистически институт. Спрямо второто тримесечие на годината най-голямо понижение на наетите лица се следи в " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 15,8 %, в " Административни и спомагателни действия " - с 2,7 %, и " Преработваща индустрия " - с 1,4 %. Най-голямо нарастване на наетите лица по трудово и служебно правно отношение с 1,1 % е записано в активност " Хуманно опазване на здравето и обществена работа ".

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в " Преработваща индустрия " и " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " - 19,9 и 16,7 %.

В края на септември спрямо края на септември 2022 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение нарастват с 22,1 хиляди или с 1 %.

Най-голямо нарастване на наетите се следи в " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - със 17,4 хиляди, " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 6,8 хиляди, и " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 4 хиляди, а най-голямо понижение - в " Преработваща индустрия " - с 9 хиляди, и в " Административни и спомагателни действия " - с 8,2 хиляди. В процентно изражение нарастването е най-значително в " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - с 10,4 %, " Хотелиерство и ресторантьорство " - със 7,2 %, и в " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 3,4 %. Най-голямо понижение е записано в " Административни и спомагателни действия " - с 6,7 %, и " Добивна индустрия " - с 2,1 %.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР