Среден 3.09 получи държавата за грижата си за децата за

...
Среден 3.09 получи държавата за грижата си за децата за
Коментари Харесай

3.09 е средният успех на държавата за грижата за децата

Среден 3.09 получи страната за грижата си за децата за 2020 година Същата е и междинната оценка за последните 10 година, в които Националната мрежа за децата се допитва до специалисти в разнообразни области и обобщава позициите им в Бележник по шестобалната система. При правенето на годишния отчет в този момент са взети мненията на 3400 специалисти, а представянето бе през днешния ден онлайн онлайн през Facebook. Анализът наблюдава качеството на грижата за децата в разнообразни посоки, измежду които са: богатство, опазване на здравето, обучение, детско правораздаване, обществени услуги, присъединяване на децата.

За тези 10 години, в които вършим обследването, ни се искаше страната да направи повече - детска болница, нов закон за детското правораздаване и по-добра грижа за претърпелите принуждение деца, сподели Георги Богданов, изпълнителен шеф на НМД. Той добави, че в последната година политиките в тази посока са се сблъскали с невиждана агитация и дезинформация, която е засегнала извънредно доста правата и ползите на децата.

„ Няколко партии в настоящия парламент деклалират поддръжка на евроатлантическите полезности, без да изясняват кои са тези полезности, а част от тях са свързани точно с правата на децата. В същото време други организации ги отхвърлят и желаят обичайните полезности, също без да обяснят какво имат поради. Това е дом, в който мъжът е водещ, а дамата и децата слушат. Дали обаче обществото желае това? “, попита риторично доцент Велина Тодорова – българският представител в Комитета по правата на детето. Тя предизвести, че още през месец май България ще получи въпросник, от комитета и държавното управление ще би трябвало да отговори какъв прогрес е постигнало.

Годишният отчет слага оценка 3,19 за благосъстоянието на децата у нас. Миналата година е била едвам 2,50, само че и към днешна дата всяко трето хлапе в България продължава да живее в риск от беднотия.

Липсва визия и политика в поддръжка на небогати фамилии с фокус върху детето, разяснява Галина Бисет от Сдружение „ Еквилибриум “. Нужен е фамилно насочен метод. Вместо това обаче в този момент се работи спешно посредством извеждане на деца в последна беднос в Центрове за настаняване от фамилен вид или приемна грижа.

Не сме създали крачка напред и във връзка с маргинализирани общности.

В същото време е налице срив в стопанската система на семействата вследствие на пандемията, като се топят заделените пари и на работили в чужбина.

Препоръките са за по-специфично обществено подкрепяне и смяна на критериите, като по отношение на най-бедните има сложен метод и финансовата поддръжка върви дружно със обществена работа. Бисет акцентира, че е нужна и поддръжка за работещите родители – с гъвкаво работно време и помощ за развъждане на децата им наоколо до местоработата.

Оценката за фамилната среда и развъждането в различни услуги е 3,12 . Отчита се изолираност на децата поради ограниченията против пандемията. Тя е най-силна за децата в инститиуции, на които бе неразрешено да излизат, до момента в който в фамилна среда родителите имаха опция и за по-либерален метод. Ковд попречи и на закриването на последните 6 обществени домове от предходния вид и 12 домове за медико-социални грижи. В системата обаче има и опозиция против деинституционализацията, като продължава настаняването на здрави бебета, макар мораториума от 2018., регистрират специалистите.

Има и 54 случая на разсиновяване. Специалистите виждат аргументите в незадоволителна поддръжка на осиновителите и неналичието на правилник за достъп до информация за историята и биологичния генезис на детето.

Обща позиция е нуждата от цялостна тактика за децата с фокус върху семейство, откакто подобен документ бе спрян след протестни дейности и операции в публичното пространство.

Детското правораздаване получава слаб 2.05. Отчита се крачка напред с допълнението в Наказателен кодекс, което усилва тежестта на виновността при принуждение, осъществено над дете в условия на домакински тормоз. В същото време обаче за това е нужно в допълнение изискване – насилието да е било редовно и да има най-малко 3 тъжби, а практиката повишава, че мъчно и рядко се стига до сигнал.

Като отрицателно се отбелязва, че остана единствено на хартия възможностат сезирането да става и от шеф на работа за обществено подкрепяне и прокурор – точно за отбягване на спор на ползи в фамилията или сред близки.

Статистиката сочи, че за година са регистрирани 1802 закононарушения против деца. Най-често те са обект на принуждение в фамилията.

В същото време тематиката за телесното наказване не бе облечена законово. Оказва се, че към момента обществото не го приема като принуждение, а като образователен способ.

Оценката на детското опазване на здравето е 3.09, а на грижата за ранно детско развиване – 3,22. Отчитат се фрапантни разлики сред качеството в града и на село, като в дребните обитаеми места умират повече деца.

За 2/3 от българчетата, които губят живота си до навършване на 1 година, това е разследване от положение, което е можело да бъде открито още по време на бременността. Но 8-9% от родилките през изтеклата година въобще не са били проследени от доктор, до момента в който носят плода.

Националната статистика регистрира нулева майчина смъртност, само че по данни на Здравната каса има 7 умряли родилки. Според специалистите няма по какъв начин да се търси решение на казуса, в случай че не се признава съществуването му.

След ограничение на свижданията в неонатологиите поради пандемията не е направено нищо, с цел да имат родителите достъп до недоносените си бебета, споделят още експертите.

Под 10% от новородените у нас са закърмени до първия час от раждането, както би трябвало. В същото време всеобщо получават сокче преди шестия месец, обратно на стандартите за развъждане и хранене. Отчита се и 7% понижаване на имунизациите против морбили.

Децата, които имат потребност от лекуване в чужбина, се усилват, а парите за тях са 10 пъти по-малко.

В миг, когато се сблъскваме с последствията от дългата изолираност на децата вследствие на онлайн образованието, в цялата страна има единствено 21 настоящи детски психиатри. А от тях едвам 13 има контракт с НЗОК.

В съпоставяне с другите сфери, най-висока е оценката в образованието – 3,71, само че е по-ниска от миналогодишната добър 4. Основен фактор е прекосяването от присъствено образование към уроци от разстояние в електронна среда. Отчита се, че това е изместило фокуса и го е сложило върху здравната страна, а не върху просветителния развой.

Въпреки големите старания на гилдията, които заслужават възторженостти, се е стигнало до всеобщо механично прекачване на аналогови способи в цифров канал, което е ощетило качеството на образованието. В този смисъл дигитализацията е значима крачка, само че все още не реализира задоволително висока успеваемост.

Като негативи се регистрират също, че при започване на образователната година не е имало наваксване след локдауна в края на предходната и преговор, по-късно са насъбрани още дефицити, а доста деца са се оказали изключени поради липса на достъп до устройства или ниска мотивация.

Тревожни са данните, че над 40% от 15-годишните са функционално необразовани, а разликата сред подготовката на децата в града и на село е 3 години закъснение в ущърб на дребните обитаеми места. Все още страната не може да се оправи с отпадането, буксува и приобщаващото обучение.

Нов отрицателен акцент от последната една година е неналичието на световни умения у българчетата, посочи Нели Колева от Фондация „ Заедно в час “. Те се показват в това до каква степен нашите подрастващи схващат света, одобряват ли другите, интересуват ли се от проблеми като климатични промени и беднотия, по какъв начин се вписват в световния свят. 50% от шефовете не желаят тези тематики да бъдат в образователните стратегии, което ще продължава да ни прави жертва на измама, предизвести Колева.

Положителните трендове от последната година на пандемия са, че учебното заведение влезе във всеки дом, повече се употребяват технологиите и онлайн форматът дава опция на повече специалисти за достъп до полемики и обмени на положителни практики, за което преди се постановяваше пътешестване.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР