Сред най-изследваните теми, свързани със спорта, е тази за връзката

...
Сред най-изследваните теми, свързани със спорта, е тази за връзката
Коментари Харесай

Спортът и ендорфините: Как физическата активност влияе на настроението и благополучието

Сред най-изследваните тематики, свързани със спорта, е тази за връзката му с ендорфините. Малките молекули, които се освобождават след подготовка, имат способността да генерират трайни промени в настроението ви.

Свързани ли са ендорфините със спорта? Краткият отговор на този въпрос е да. Дългият отговор ви даваме по-долу:

Първото нещо, което би трябвало да имаме поради, е, че типът извършения има значение. В този смисъл разграничаваме аеробните, които изискват умерени старания, поддържани във времето (като танци, тичане или плуване), от анаеробните, при които би трябвало да извършите къси интензивни старания, като тренировки с тежести.

Установена е непряка връзка сред анаеробните извършения и ендорфините . Този тип тренировки води до увеличение на млечната киселина - съединяване, тясно обвързвано с производството на хормони на щастието. Не е открита обаче същата връзка във връзка с аеробните извършения. Това въпреки всичко не значи, че няма въздействие.

Едно и също упражнение може да се извършва по друг метод, в случай че променяме интензивността. Това се отнася до равнището на изпитание, вложено в осъществяването на избрана серия, което може да се трансформира с течение на времето, защото зависи от физическото положение. Тоест, когато сте в добра форма, интензивността на упражненията би трябвало да се усили, с цел да забележите резултата.

Що се отнася до ендорфините, с цел да се усили производството им, интензивността на упражненията би трябвало да се движи в диапазона от умерени до интензивни. 

Леките извършения провокират положение на благополучие , само че не са задоволително интензивни, с цел да провокират тази смяна. Ето за какво, ако в действителност желаете да почувствате наслаждение след сесия, би трябвало да се уверите, че тя ви оставя без мирис.

Тренировката с музика пък е преживяване с голям брой предимств а. Ако двете действия поотделно предизвикват по-добро здраве, то когато се комбинират техните изгоди се ускоряват взаимно. Усещането за еуфория и благополучие ще е по-голямо, стига музиката, която избираме да е вярна.

Музикалните жанрове, които имат деятелен темп, са най-хубавите за покачване на настроението. По-препоръчително е да оставим по-мелодичните и мудни песни за спокойни действия, като разпъване или медитация.

Дори музиката по време на подготовка има ергогенен резултат. Тоест възприятието на отмалялост понижава и затова ще изпитате по-голямо предпочитание да свършите повече работа.

От казаното досега можем да си създадем извода, че ендорфините имат силата да ви пристрастят към физическите извършения.  Колкото и да е изтощителна една сесия, в края вие ще се почувствате щастливи и нетърпеливи да упражнявате още веднъж. Отчасти това се дължи на резултата на хормоните, само че и на обстоятелството, че вършиме нещо значимо и значимо за вас.

От друга страна, спортът не е единственият метод за повишение на равнищата на ендорфини. Нашата рекомендация е да започнете да водите напълно здравословен метод живот. Това включва също по този начин да се храните с повече плодове и зеленчуци, да избягвате модифицираните и захарни произведения, да пиете повече вода и да си набавяте нужните часове сън.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР