Сред методите за сигурност и идентификация, биометричните сензори се развиха

...
Сред методите за сигурност и идентификация, биометричните сензори се развиха
Коментари Харесай

Пентагонът разработва идентификатор, който разпознава хората по тяхното сърцебиене

Сред методите за сигурност и идентификация, биометричните датчици се развиха до неразбираемост последните 10 години. Вече можем да бъдем разпознати по лицата на летищата или от нашите лични коли. Скенерите за пръстови отпечатъци, гориво за въображението на холивудски продуценти преди, в този момент участват в мобилните устройства за минимални пари. Изкуственият разсъдък към този момент може даже да ни разпознава по нашата лична походка. Какво друго може да издава нашата идентичност? Биенето на сърцето…



Според публикация на MIT Technology в Пентагона се създава нов лазерен скенер. Той може да сканира сърцетуптенето на хората от далечно разстояние и да ги разпознава. Технологията се назовава „ Джетсън “ и употребява лазерна виброметрия, с цел да регистрира придвижване по повърхността на кожата на човек. Най-далечното разстояние, на което инструментът може да се употребява ефективно  е към 200 метра.

Сърдечното държание е неповторимо за всеки организъм и не се трансформира във времето (за разлика от пръстовите отпечатъци и лицата). Джетсън има доста преимущества за разлика от другите биометрични датчици, само че не е съвършен. Той може да сканира през тънки текстилни тъкани (като тениски), само че не и през дебели зимни якета (например). Освен това инструментът би трябвало да работи непрестанно най-малко 30 секунди, с цел да събере цялата нужна информация. Плюс това той не може да изследва хора в придвижване. Така че към момента няма причина за паника, че ви разпознават, до момента в който вървите по улицата. Технологията работи на относителен способ, което значи, че с цел да разпознава хора, би трябвало да бъде построена база данни. Въпреки всичко Джетсън работи с акуратност над 95 %.

Очевидно новата техника е още една причина на международната популация да не се доверява на американското разузнаване. Пентагонът е поръчал стартирането на плана преди няколко години под претекст, че той ще помогне против терористични закани. От друга страна Джетсън би оказал помощ доста в модерната медицина. Според публикацията на MIT докторите могат да ревизират сърцетуптенето на пациентите си без даже да ги допират. Може би лечебните заведения ще могат да наблюдават виталните фактори на пациентите си по безжичен път. Това е технология с доста плюсове и минуси, само че зависи от нас по какъв начин ще я използваме.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР