Сред легендите за известните български хайдути се открояват и тези

...
Сред легендите за известните български хайдути се открояват и тези
Коментари Харесай

Легендата за Сирма войвода

Сред легендите за известните български хайдути се открояват и тези за жени-войводи. Една от известните митове за дами войводи е тази за Сирма челник.

По време на вековното османско иго хайдутите нападали пътуващите турци, обирали без скрупули благосъстоянията им, а някои от тях даже убивали.

За хайдутите народът основал доста митове, които били израз на поклонение пред тяхното дръзновение и предпочитание за възмездие за почтените жертви.

Една от най-известните хайдушки войводи е Сирма Войвода. Тя е била действителна персона, родена през 1776 година. Истинското й име е Сирма Кръстева.

Сирма челник се популяризирала с това, че застанала отпред на дребен отряд хайдути в Крушевско и се сражавала с албански разбойници.

 Кобур

Най-интересното е, че Сирма е била отпред на хайдушкия отряд, без съвсем никой от хайдутите да е наясно, че водачът им не е мъж.

Точно за това споделя легендата за Сирма челник – че тя се престорила на мъж и по тази причина съумяла да бъде отпред на хайдушкия отряд.

Според легендата, която е разказана и в национални песни за Сирма челник, хайдутите не желали лидерът им да е жена. Когато разбрали, че войводата им не е мъж, те се разлютили и поискали тя да се откаже.

Сирма челник предложила на хайдутите от своята чета разнообразни способи за избор на нов челник и всякога изборът падал върху нея самата. Едно от тестванията е било по точна пукотевица и единствено Сирма съумява да уцели пръстен, вързан на далечно дърво.

Сред другите тествания било съревнование по далечно мятане на камък, което още веднъж спечелила Сирма челник. Така седемдесетте индивида, които съгласно преданието е водела през горите, решили тя да остане техен водач.

След няколко години плевел хайдушки живот из горите Сирма челник се омъжила и се трансформирала в примерна брачна половинка. Тя по този начин и не се завърнала към хайдушкия метод на живот.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР