Сред компаниите, в които Мохамед Гералдес инвестира, е Jaan J.,

...
Сред компаниите, в които Мохамед Гералдес инвестира, е Jaan J.,
Коментари Харесай

Все повече хора ще излизат от офисите, за да работят от разстояние

Сред фирмите, в които Мохамед Гералдес влага, е Jaan J., която създава първокласни веган вратовръзки

© Надежда Чипева Още по тематиката
Най-големият споделен офис за IT компании в България се уголемява

Puzl Coworking открива ново пространство с инвестиция от 800 хиляди eвро, а създателите възнамеряват първа локация в чужбина до началото на 2019 година
16 апр 2018
Офисът на бъдещето

Четири нови трендове, които трансформират работното пространство, систематизирани от Colliers
13 окт 2017
В началото бе betahaus

Александър Михайлов, съосновател и шеф на betahaus София пред " Капитал "
7 юли 2017
Около света в работно време

Инициативата Remote Year е пътуващо coworking пространство - експерти от разнообразни области и разнообразни страни пътешестват, живеят и работят дружно в продължение на една година
11 ное 2016
Ново споделено работно пространство отваря порти в Банско

Инвеститори в плана Coworking Bansko са немец и австриец, а задачата е в него да работят чужденци, локални поданици и студенти
17 окт 2016
По е-пътя

Армандо, Мелъни и ванът Морк, или по какъв начин живеят цифровите номади
21 фев 2014 Все повече специалности могат да се работят от разстояние, което вади хората от офисите и им разрешава да пътуват повече. Промяната е резултатът от цифровата гражданска война, отворените граници, манталитета на младото потомство, само че също по този начин идва да възвърне нарушавания баланс сред работа и свободно време, който актуалното общество е осъзнал като проблематичен. Според Мохамед Гералдес през идващите години от ден на ден хора ще работят от отдалеченост, което ще повлече след себе си нуждата от промени в трудово право и данъчните регулации. Американският бизнесмен, вложител в няколко бутикови компании, е образец за подобен вид " бродяга ". Професията му на съветник разрешава да работи от всяка точка на света, където има интернет връзка и телефонен обсег. Той бе в София по покана на Американското посолство за мотивационни срещи с дребни бизнесмени.

Представяте себе си като бизнес бродяга. Какво е това?

Това значи, че мога да върша бизнес, без значение в коя точка на света се намирам, като повеждам диалозите си за работа по телефона, през Skype или пиша имейли. Единственото, което ми би трябвало, е интернет връзка, компютър и телефон.

Различно ли е от това да си цифров бродяга?

Да. Дигиталните номади са компютърни експерти, които пишат код, занимават се със програмен продукт и киберсигурност. Те също са доста мобилни и могат да правят работата си отвред, където има интернет. Но характерното е, че нормално търсят да се откриват някъде, където климатът е прекрасен, а животът - на ниска цена. Например Бали. Получавайки високата заплата в английски паундове, която биха имали в Лондон, само че харчейки я на това екзотично място, тези експерти могат да си разрешат доста забележителен стандарт на живот.

Тоест " номадството " е за избрани специалности и за притежатели на бизнес?

Да, не е за всеки. Пак би трябвало да си на линия от 9 до 17 ч., само че в случай че си в отрасъл, който изисква да си на бюрото си и да правиш инспекции онлайн в някой индустриален завод, няма по какъв начин да се получи. За мен е елементарно - имал съм шанса да натрупам някакви спестявания и съм се профилирал да бъда съветник, което ми разрешава да правя работата си от разстояние. Отделно влагам в разнообразни бизнеси, което също не изисква да съм задържан на едно място.

А за какво ви е належащо да пътувате непрекъснато?

Защото това ме прави благополучен. Допада ми да се топвам в разнообразни култури и да се срещам с нови хора. Това дава хрумвания и ме зарежда за нови неща. Да, сега съм в София, само че скоро отново ще се върна в Калифорния, където са фамилията и приятелите ми. А това, което ще ме държи, е, че постоянно мога да заминавам за някъде и нищо не ме задържа да " вардя офиса ".

Смятам, че нещата по този начин се трансформират, че в идващите години ще се появяват от ден на ден нови специалности, които ще разрешават сходна подвижност. За младежите, милениълите, това е най-нормалното нещо на света. Те не държат да имат движимости, те търсят прекарване. Затова и всеобщо живеят чартърен, употребяват Uber и пътуват непрестанно.

Балансът сред работа и наслаждение беше изгубен за няколко генерации и в този момент нещата последователно си идват на мястото. Аз го назовавам bizcation - приблизително сред business и vaccation. Хората все по-ясно осъзнават, че не е нужно да имаш кой знае какъв брой доста пари, с цел да си благополучен.

Ако този вид номадство стане толкоз известен, не би трябвало ли и страните по света да трансформират някак регулациите за данъчно облагане да вземем за пример?

Появяват се въпроси за двойното данъчно облагане, изключително около бариерите, които се издигат в последно време поради протекционизма на страните, само че считам, че с цел да се тръгне да се позволяват проблемите, с тях би трябвало да се сблъскат задоволително огромен брой хора.

Колко привлекателна ви наподобява България като дестинация за бизнес номади?

Две неща ми разрушиха сърцето тук: първо, нямате Uber, и второ - няма халлал заведения за хранене. Като мохамеданин и вложител това ми демонстрира, че не желаете да притегляте мюсюлмански вложения, а те могат да са изключително обилни.

Освен това ми прави усещане, че когато ги попиташ, хората не могат незабавно да посочат една сполучлива бизнес история на български бизнесмен. Не е като в Естония, където незабавно ти споделят за Skype. Този вид сполучливи истории построяват националната бизнес горделивост, която пък е нужна, с цел да хване вниманието на един непознат вложител и той да се поинтересува дали пък това място не е положително за вложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР