Сред елементите, участващи в процесите в организма, калият и магнезият

...
Сред елементите, участващи в процесите в организма, калият и магнезият
Коментари Харесай

Храни с високо съдържание на калий и магнезий

Сред детайлите, участващи в процесите в организма, калият и магнезият заемат централно място. Ето каква е ролята им в процесите в тялото, отреждащи им място на витално значими минерали.

Ролята на калия и магнезия в тялото

Калият и магнезият са вътрешноклетъчни минерали, играещи съществена роля в способността на клетките да действат съответно.

Калият е основен минерал за дееспособността на клетъчните мембрани и оказва въздействие върху нервно-мускулната възбудимост, т.е. за преместването на информация от нервите към мускулните кафези. Важна роля има калия и за работата на сърцето, защото усъвършенства сърдечната проводимост и намалява кръвното налягане. Освен това калият контролира салдото на киселини и алкали и въздейства върху хормоните, растежа на клетките и транспортните процеси, извършващи се в бъбреците и червата.

Магнезият се дефинира като най-важният антистрес минерал. Ползите от магнезия за сърцето също са обилни, като възстановяване на подаването на О2 към сърдечния мускул. Той усъвършенства и плътността на костите като усилва усвояването на калция и понижава проблемите в сърдечния темп. Помага в битката с депресията, оправянето с мускулните крампи, контролира водното равновесие в тялото.

Поради това е значимо организмът на индивида да приема храни, богати на калий и магнезий. Храната е най-качественият източник на макро- и микронутриети, нужни за процесите в тялото.

Кои са богатите източници на калий и магнезий

 Богати източници на калий

Бананите съдържат доста калий и магнезий

Бананите са първенеца в листата с храните с високо наличие на калий. Само един банан обезпечава половината от нужната дневна доза калий за организма.

В същото време бананът се явява най-вкусният метод да се зареди тялото с магнезий, тъй като в един приблизително огромен плод се съдържат 35 мг магнезий.

Освен това плодът съдържа антиоксиданти, протеини, витамини и носи сила и насищане за дълго.

Спанакът е богат на магнезий и калий

Спанакът се асоциира с желязото, само че в действителност той дава и задоволително калий на тялото. Една купичка от зеленчука дава 1/3 от нужния дневен банкет на калий.

В същата купичка обаче се съдържат и 150 мг магнезий, а с това тялото се усеща супер мощно. Бонус са останалите детайли, съдържащи се в спанака - протеини, желязо, фолати, натрий и други.

Авокадото е скъп източник на калий и магнезий

Авокадото от дълго време е заело място на трапезата като супер храна и това не е инцидентно. Наред в дългия лист от потребни субстанции своето място заема калият. В един плод се съдържа ¼ от нужната дневна доза калий на тялото.

Не единствено това, в едно авокадо се намират и 60 мг магнезий, наред с още 20 разнообразни минерали и хранителни субстанции, нужни за здравето.

Бобовите култури са доста богати на калий и магнезий

 Източници на магнезий

Освен че е диетичен, бобът е растителен източник на протеин, с скъпи витамини и минерали, а магнезият и калият са измежду тези скъпи минерални субстанции.

Особено настоящ е черният фасул, в който има от 60 до 100 мг магнезий - едно удивително количество за половин купичка черен фасул, а количеството калий е най-вече в зеления фасул.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР