Сред 37 кандидати избраха готвач за българската база в Антарктида

...
Сред 37 кандидати избраха готвач за българската база в Антарктида
Коментари Харесай

Сред 37 кандидати избраха готвач за българската база в Антарктида

Сред 37 претенденти избраха готвач за българската база в Антарктида Уляна Яркова завоюва състезанието за щатен готвач на българската база на Антарктида. Тя бе определена измежду 37 претенденти. Трима – Уляна и още двама мъже, се явиха на на практика конкурс, на който трябваше да месят самун и да сготвят пиле с ориз. Уляна е работила на кораби и яхти на Британските Вирджински острови и в Егейско море, описа пред Дарик проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически съюз.
 
Пимпирев призна, че бил сюрпризиран, че имало 37 претенденти, сред които хора, работили в чужбина - в заведения за хранене и на кораби, в това число и такива плавали в Северно море.
 

" Но да бъдеш готвач в Антарктида е много по-особено, това е чест, ти си част от една национална експедиция, а също така е доста екзотично и човек, който има авантюристичен дух, постоянно би се съгласил. Заплащането е алегорично. Знаем, че готвачите са търсени и добре платени, тъй че да пристигна в Антарктида, го води приключенският дух ", сподели Пимпирев.
 
Той изясни и по какъв начин е минал състезанието. 37-те претенденти трябвало да изплатят мотивационно писмо и автобиография. До финала били селектирани трима - двама мъже и една жена, които трябвало до минат на практика изпит. Всеки от достигналите финала трябвало да направи самун, а след това " състезателите " били сюрпризирани - трябвало да създадат пиле с ориз. Въпреки че задачата била непредвидена, финалистите се справили сносно, което направило избора сложен, сподели проф Пимпирев.
 

" Накрая избрахме Уляна Яркова, тя скочи от наслада, в действителност доста е желала да заеме тази служба. Избрахме я, тъй като тя е работила дълги години по дребни кораби и яхти, където изискванията на готвене се приближават доста до изискванията на българската полярна база. Живяла е дълги години отвън цивилизацията, по този начин да се каже, и това наклони везните, че тя като психически вид ще се впише повече в нашето малко, затворено общество ", сподели Пимпирев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР