Сребърната лисица е меланистична форма на червената лисица (Vulpes vulpes)

...
Сребърната лисица е меланистична форма на червената лисица (Vulpes vulpes)
Коментари Харесай

Сребърна Лисица

Сребърната лисица е меланистична форма на алената лисица (Vulpes vulpes) и се характеризира с мрачно сива или черна четина с бели нюанси. Тя е един от най-редките и красиви представители на семейство Кучеви, който може да се срещне в разнообразни елементи на света. Сребърната лисица е известна със своята изключителна просветеност, сръчност и пригодливост.

Как наподобява сребърната лисица

Сребърната лисица е приблизително огромно животно с дължина на тялото от 45 до 90 см и дължина на опашката от 30 до 55 см. Тежи сред 3 и 14 кг, като мъжките са по-едри от женските. Козината на сребърната лисица е доста разнообразна и може да варира от съвсем черно до съвсем бяло. Най-често срещаният цвят е мрачно сив с бели или сребристи петна по гърдите, корема, опашката и краката. Върхът на опашката е постоянно бял, а ушите и носът са черни.

Главата на сребърната лисица е заоблена и издължена, а муцуната е дълга и заострена. Очите са огромни и кръгли, а зениците са отвесни. Краката са къси и мощни, а лапите са необятни и покрити с гъста четина. Сребърната лисица има два типа четина: лятна и зимна. Лятната четина е по-къса и по-тънка, а зимната е по-дълга и по-гъста, като образува пухкава яка към шията. Сребърната лисица сменя козината си два пъти годишно: напролет и през есента.

Местообитание на сребърната лисица

Сребърната лисица е с космополитно разпространяване, което значи, че се среща в доста елементи на света. Сребърната лисица населява съвсем всички континенти, като се изключи Антарктида и Австралия. Родом е от Северна Америка, където се среща в Канада, Съединени американски щати и Мексико. Оттам е пренесена в Европа, Азия и Африка от хората, употребявали я за четина или за домакински любим. В Европа се среща в Русия, Скандинавия, Балтийските страни, Германия, Франция, Испания, Португалия, Италия, Гърция и България.

В Азия се среща в Китай, Монголия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Ирак, Турция, Сирия, Израел, Индия и Пакистан. В Африка се среща в Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Судан, Етиопия, Сомалия, Кения, Зимбабве и Южна Африка. Сребърната лисица е интродуцирана и в Нова Зеландия и някои острови в Индийския и Тихия океан.

Сребърната лисица е доста адаптивно животно, което може да живее в разнообразни хабитати – от гори и степи до пустини и градски среди. Тя избира места с гъста растителност, камъни, пещери или други убежища, където може да се скрие от хищници и да си построи скривалище. Избягва места с висока мокрота, сняг или лед. Тя е непрекъснат тип в по-голямата част от ареала си, само че популациите в северните и североизточните райони са мигриращи и се реалокират на юг или на запад през зимата.

Навици и метод на живот на сребърната лисица

 Сребърната лисица е моногамно животно Снимка: ambquinn/pixabay.com

Сребърната лисица е териториално животно, което пази своята обител от други лисици и диви животни. Тя нормално живее независимо или в двойки. Сребърната лисица е дейна денем, като излиза на лов рано заран и късно вечер. Тя се храни най-вече с гризачи – мишки, зайци, само че може и да хапва плодове и ядки, паднали от дърветата. Сребърната лисица е известна с това, че съхранява непотребната храна в скрити места, като я закопава в почвата или я покрива с листа. Така животното може да се върне към тази храна по-късно, когато е гладно или не може да си откри друго за ястие.

Сребърната лисица издава разнообразни звуци, които служат за другарство с други лисици или за предизвестие за заплаха. Най-често срещаният тон е дълъг и писклив писък, който употребява, когато е раздразнена или изпитва паника или болежка. Той може да се чуе на разстояние до 5 км. Друг чест тон е къс и внезапен лай, който лисицата употребява, когато е вълнувана, радостна или игрива. Трети вид тон е ниско и хрипкаво ръмжене, сходно на мъркане, което животното издава, когато е умерено, предостатъчно или подчинено. Сребърната лисица може да издава и други звуци като съскане, ръмжене, цвърчене, свистене.

Сребърната лисица е моногамен тип, което значи, че образува дълготрайни двойки, които остават дружно през цялата година. Сезонът на размножаването стартира през януари и продължава до март, като според от климата и съществуването на храна, сребърната лисица може да отгледа едно или две котила за година. Бърлогата ѝ е издигната в пещера, каменна цепнатина, дупка в дърво или друго уместно място, където майката може да се грижи за дребните си.

Бременността трае към 50 дни, след което се раждат от 1 до 10 дребни лисичета. Те са слепи, глухи и беззъби при раждането и тежат към 100 грама. Покрити са с къса и мека четина, която е по-светла от тази на родителите им. Малките отварят очите си след 10 дни и стартират да вървят след 3 седмици. Те са доста игриви и любознателни, като обичат да се забавляват с братята и сестрите си или с всякакви предмети. Майката ги отбива след 6 до 8 седмици, когато стартират да ядат твърда храна, само че остават с родителите си до идващия сезон на размножаване, когато би трябвало да си намерят лични територия и сътрудник. Сребърната лисица доближава полова зрялост на една година.

Естествени врагове на сребърната лисица

Сребърната лисица има малко естествени врагове, защото тя е един от най-големите и мощни представители на семейство Кучеви. Някои от животните, които могат да я нападат или да я изядат, са вълци, рисове, леопарди, гепарди, лъвове, хиени, орли, соколи. Сребърната лисица се пази от тях благодарение на своята експедитивност, сръчност, зъби, нокти и глас. Тя също по този начин може да се скрие в своето скривалище или да се причисли към други лисици за поддръжка. Сребърната лисица е по-уязвима, когато е дребна, бременна или болна, като тогава се нуждае от повече грижа и отбрана от родителите си или колегата си.

С какво се храни сребърната лисица

Сребърната лисица е всеядно животно, което може да се храни с разнообразни типове храна според от сезона, съществуването и опциите. Предпочита животинска храна като гризачи, зайци, птици, яйца, инсекти, паяци, червеи, раци, риби. Освен това сребърната лисица яде и растителна храна като плодове, ядки, семена, зърна, гъби, треви. Сребърната лисица може да изяде до 1 кг храна дневно, като нормално я лови сама или в двойки.

Преследва и убива плячката си благодарение на своите експедитивност, сръчност, зрение, слух и подушване. Може сребърната лисица да се храни и с боклуци от човешката активност като боклук, домашни животни, домашни любимци. Сребърната лисица може да съхранява непотребната храна в скрити места, като я закопава в почвата или я покрива с листа, и се връща към нея по-късно.

Роля и значение в природата на сребърната лисица

Сребърната лисица е значим член на екосистемата, който има позитивно въздействие върху околната среда. Помага за управлението на популациите на гризачи, зайци, птици и други животни, които могат да нанасят вреди на растенията и почвата. Тя също по този начин разпръсква семената на плодовете и ядките, които яде, и по този метод спомага за разпространяването и разнообразието на растителните типове.

 Сребърната лисица е обществено животно Снимка: AlexeyNikandrov/pixabay.com

Сребърната лисица е и скъп знак за здравето и качеството на средата, като нейното съществуване или неявяване може да демонстрира степента на замърсяване, загуба на хабитати или климатични промени. Сребърната лисица е и културен знак, който е обвързван с доста митове, легенди, песни и творби на изкуството. Тя е обект на научни проучвания, които разкриват нейната биология, държание, еволюция и акомодация.

Застрашена ли е сребърната лисица

Сребърната лисица е един от най-редките и красиви представители на семейство Кучеви, който има дребна и нестабилна популация. Според Международния съюз за запазване на природата сребърната лисица е в категория “Уязвим ” и има съществени закани за нейното оцеляване. Някои от факторите, които способстват за това, са загуба и деградация на хабитата, бракониерство и противозаконен улов, конкуренция и хибридизация с други лисици, заболявания и паразити, климатични промени и естествени врагове.

За да се резервира сребърната лисица като скъп и обичан тип, е належащо да се подхващат ограничения за нейното запазване и отбрана, като се основават и поддържат подобаващи хабитати, понижат се бракониерството и уловът, съблюдават се законите за защита, правят се мониторинг и проучвания, образова се обществото и се сътрудничи с други организации и страни.

Факти за сребърната лисица

Сребърната лисица е животно, което провокира интерес и любознание у доста хора, защото има доста необикновени и занимателни особености. Ето някои от тях:

Сребърната лисица е едно от най-интелигентните животни, което може да взема решение проблеми, да употребява принадлежности, да се учи от опита си и да имитира звуци. Тя може да разпознае себе си в огледало, да се приспособява към нови обстановки и да се оправя с измененията в средата.

Сребърната лисица е от най-гъвкавите и адаптивни животни, като може да живее в разнообразни хабитати. Тя избира места с гъста растителност, пещери или други скривалища, където може да се скрие от хищници и да си построи скривалище.

Сребърната лисица е един от най-красивите и редки представители на семейство Кучеви, който има тъмносива или черна багра с бели нюанси. Тя е родом от Северна Америка, където се среща в Канада, Съединени американски щати и Мексико. Оттам тя е била пренесена в Европа, Азия и Африка от индивида.

Сребърната лисица е един от най-хубавите ловци измежду животните. Тя може да се храни както с животни, по този начин и с растения. Възрастен субект може да изяде до кг храна дневно.

Сребърната лисица е едно от най-дружелюбните и обществени животни, което може да образува дълготрайни двойки, които остават дружно през цялата година. Общува с други животни благодарение на разнообразни звуци, жестове и мимики. Много е игрива и любознателна, като обича да се забавлява с разнообразни предмети, да изследва нови места и да учи нови умения.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР