Сравнение между цените на 23 потребителски стоки в Германия, Испания,

...
Сравнение между цените на 23 потребителски стоки в Германия, Испания,
Коментари Харесай

Шок: В Германия млякото, маслото и ориза са по-евтини, отколкото в България

Сравнение сред цените на 23 потребителски артикули в Германия, Испания, Италия, Франция, Нидерландия и Англия демонстрира, че немските консуматори заплащат най-ниски цени, предава " Дойче Веле ". Проучването е направено от английската социална медия Би Би Си. Според него във Франция цените са най-високи.

Млякото е най-евтино в Германия, във Англия - памперсите

Статистическият институт, подготвил изследването, събира в потребителска кошница 23 съществени продукта, както хранителни, по този начин и паста за зъби, перилни препарати, тоалетна хартия и други. Изчисленията демонстрират, че кошницата коства 55 евро в Германия, 60 евро във Англия и 79 евро във Франция. В България кошницата биизлязла към 57 евро.

Сред обособените хранителни артикули, чиито цени са съпоставени, са прясно и кисело мляко, консервирана риба, бебешка храна, захар и храна за домашни любимци. Всички тези артикули са относително евтини в Германия. Във Англия пък са най-евтини памперсите, замразените пици и оризът, показва изследването на Би Би Си.

Какво е ситуацията в България?

От продуктите, включени в изследването на английската медия, киселото мляко е по-евтино в България - 0,71 евро, в сравнение с във Англия (1,58 евро) и Германия (0,91 евро). България е с по-високи цени на маслото и ориза - надлежно 3,56 евро и 2,19 евро. Тези два продукта във Англия костват надлежно 2,86 и 1,47 евро, а в Германия - 2,15 и 1,93 евро.

Олиото в България също сега е на по-ниска цена (2,10 евро), в сравнение с в Германия (3,62 евро) и Англия (4,12 евро). Прясното мляко пък сега е на цена от 1,78 евро. Този артикул е по-скъп във Англия (1,81 евро), само че по-евтин в Германия - 1,24 евро. Данните за България са от информационния сайт за показване на цените на съществени хранителни продукти на Министерството на стопанската система.

Конкуренцията и регулациите са определящи за цените

Как се дефинират цените? Експертите считат, че конкуренцията е изключително значим фактор, написа АРД. В Германия супермаркетите, които оферират промоции, намаления и имат лично произвеждане, което се продава на по-ниска цена, притеглят огромна част от клиентите. Това оказва и резултат върху цялостното положение на пазара.

Политиката също играе роля, отбелязва немската обществено-правна медия. Влиянието, което се оказва на ценообразуването чрез налози, дотации и регулации от страната, има огромно значение. Във Франция да вземем за пример по-голямата отбрана за производителите води до повишение на цените, изясняват специалисти. 

Във Англия цените на храните са се повишили с 19% на годишна база. В еврозоната и Германия цените също не престават да порастват, въпреки и с по-бавни темпове, написа АРД. Инфлацията на питателните артикули в Германия за май месец е 14,9%. В еврозоната обстановката е сходна - с 13,4% приблизително покачване в съпоставяне със същия месец през предходната година. 

В България по данни на Национален статистически институт годишната инфлация е 10,1%, а в цените през май има минимално намаляване спрямо тези през април - с 0,1 на 100. 

Защо цените продължават да са високи?

От месеци цените на храните в международен мащаб спадат, както демонстрира показателят на цената на храните на Организацията за издръжка и земеделие, изяснява АРД. Тогава за какво цените на храните не престават да порастват за потребителите?

" Няколко фактора играят роля за повишението на цените, в това число по-високите разноски за сила, скритото нарастване на цените, както и сложната интернационална политическа обстановка и дефицитът на работна ръка ", изясняват от немската работа за отбрана на потребителите. Но някои цени на питателните артикули не са нито оправдани, нито разбираеми. Затова институциите и регулаторите би трябвало да наблюдават за спекулации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР