Срамният и опасен Сармат на Русия ©️АЛЕКСАНДЪР КОВАЛЕНКО Не толкова отдавна, на

...
Срамният и опасен Сармат на Русия
©️АЛЕКСАНДЪР КОВАЛЕНКО
Не толкова отдавна, на
Коментари Харесай

Ракетата „Сармат“ е срам за Русия

Срамният и рисков " Сармат " на Русия
©️АЛЕКСАНДЪР КОВАЛЕНКО


Не толкоз от дълго време, на 19 май, Дмитрий Рогозин заплаши целия цивилизован свят с междуконтинентална балистична ракета " Сармат ", която може да унищожи крайбрежията на континентите и даже да удави Англия. И скоро 50 ракети Сармат ще постъпят на въоръжение в съветската войска едновременно, а по-късно - хвани се, подлият Запад!

И тъкмо оня ден, след известния случай на Керченския мост, съветските пропагандисти приканиха за офанзива със Сармат против Украйна. Всъщност, като всички изказвания на Рогозин, те не носят никаква потребна информация или действителни закани. Наистина, по времето, когато Дмитрий Ррогозин съобщи тези апокалиптични разкази, и даже през днешния ден, междуконтиненталната балистична ракета „ Сармат “ направи единствено един тестов полет в Русия и е малко евентуално да направи повече в близко бъдеще.

Така на 20 април 2022 година беше осъществено първото и към този момент единственото сполучливо тестово изстрелване на ракета от космодрума Плесецк. В същото време означих, че това изстрелване може да бъде последното, защото оборудването на “Сармат ” съдържа огромно количество задгранична микроелектроника и в изискванията на наказания Русия даже няма опция да сглоби втора ракета за тестване. Но внезапно, единствено след един единствен тестов пуск, на 16 август 2022 година беше подписан държавен контракт за произвеждане и доставка на междуконтинентални балистични ракети „ Сармат “ за съветските войски.

В този случай би трябвало да е ясно, че “Сармат ” е доста сурова и доста проблематична ракета. Така да вземем за пример първите проби за мятане на междуконтиненталната балистична ракета “Сармат ”, които бяха планувани за 2016 година, бяха извършени едвам през 2018 година и обновени след дълга пауза и през 2020 година Тези забавяния са породени от огромен брой механически и софтуерни проблеми, зародили като част от основаването и подготовката на ракетата за тестване.

Без да бъдат спазени крайните периоди за доставяне на комплексите „ Авангард “ с ракети „ Сармат “, беше решено до 2027 година последните да бъдат конфигурирани на старите руски междуконтинентални балистични ракети УР-100Н УТТХ, които не се създават от 1985 година Според проекта за доставяне на " Авангард " от 2019 до 2027 година на войските ще бъдат трансферирани 12 единици. Тоест поражда въпросът, в случай че проектът е бил направен за няколко години напред, защо произвеждане на междуконтинентални балистични ракети “Сармат ” в размер на 50 единици можем да приказваме, в случай че могат да бъдат създадени единствено 12 “Авангарда ”?

Но главното въпреки всичко не са техническите и софтуерните благоприятни условия на руснаците да създават ракети " Сармат ", а фактът, че по всички условия не могат да ги пуснат в употреба след няколко години решение на проблеми и единствено един сполучлив тестов пуск. Например в Съюз на съветските социалистически републики ракети от този вид бяха тествани в продължение на няколко години, преди да стартира всеобщото им произвеждане, бяха осъществени десетки тестови изстрелвания. Очевидно Русия бърза и се стреми допустимо най-скоро да трансферира на войските по този начин наречената междуконтинентална балистична ракета „ Сармат “, която няма аналог в света. Но към този момент тя може единствено да се срами от тази ракета, демонстрирайки освен индустриалната си беззащитност, само че и цялостно неблагоразумие. В последна сметка ракета, която не е минала всички стадии на тестване, която ще би трябвало да носи нуклеарна бойна глава, е като бомба със закъснител, рискова, на първо място за своите основатели.

Едно радва. Днес Русия е способна да строи не толкоз нови " сармати ", колкото техни макети.

Източник: АЛЕКСАНДЪР КОВАЛЕНКО

Бесарабски фронт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР