Сръбското ръководство няма да подпише капитулация, няма да подкрепи членството

...
Сръбското ръководство няма да подпише капитулация, няма да подкрепи членството
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия няма да признае независимостта на Косово

Сръбското управление няма да подпише капитулация, няма да поддържа участието на самопровъзгласилата се Република Косово в Организация на обединените нации и няма да признае нейната самостоятелност. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич по телевизия Happy.

" Хората би трябвало да знаят, че не би ми хрумнало да подпиша капитулацията на Сърбия. Никой не би трябвало да ми споделя какъв е проектът, аз го знам по-добре от тях, никой в тази страна не знае по-добре от мен, участвах в 300 договаряния, повече от всички останали, взети дружно, знам всеки подробност “, посочи Вучич. „ Няма да има капитулация и сдаване (на позиции – бел. ред.), аз недвусмислено им го демонстрирах... Сърбия няма да се съгласи и няма да мълчи по въпроса за влизането на по този начин нареченото Косово в Организация на обединените нации, не го признава по никакъв метод “, акцентира сръбският водач.

Той означи, че предлагането на Запада за споразумяване на Косово е написано не от сръбските управляващи, а от авторитетни политици в Германия и Франция, а Съединени американски щати го поддържат изцяло.

Вучич сподели всичко това след известието от Брюксел през вчерашния ден, което потвърждаваше, че на 18 март той ще се срещне с косовския министър председател Албин Курти в Охрид, с цел да продължат разговора с посредничеството на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. „ Специалният представител на Европейския съюз за разговор Мирослав Лайчак ще има преди този момент обособени срещи с Вучич и Курти, след което ще последва тристранна среща, която ще бъде фокусирана върху завършването на анекса за осъществяване на европейското съглашение по отношение на нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия “, заяви представителят на службата Петер Стано в известието.

Самият Мирослав Лайчак изрази през вчерашния ден вяра за скорошно съглашение и по-късно за сключване от страните на документ за споразумяване на Косово. В четвъртък той първо организира среща при закрити врата в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи, по-късно с премиера Албин Курти. Беше разискван предстоящ документ - проект за осъществяване на европейско-американското предложение за споразумяване на Косово. В Белград Лайчак се чака на 13-14 март.

Курти на собствен ред сподели по-рано, че възнамерява да разиска с Вучич на 18 март в Северна Македония програмата за осъществяване на европейско-американския проект за споразумяване на Косово и Метохия. Последният кръг от договаряния сред Вучич и Курти се организира на 27 февруари в Брюксел с присъединяване на евродипломата Жозеп Борел и Лайчак.

Миналия месец сръбският парламент утвърди годишния отчет на държавното управление за договарянията за Косово и Метохия и обстановката в района. Тогава Вучич разгласи пред Скупщината 10 точки от програмата на управлението на страната против външния напън. Сред тях са запазването на мира и стабилността, настояването за основаване на Общност на сръбските общности в Косово и Метохия, гарантирането на сигурността на косовските сърби, привличането на задгранични вложения в Сърбия и т.н.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР