Сръбското правителство, което засилва военната мощ на страната, отново въведе

...
Сръбското правителство, което засилва военната мощ на страната, отново въведе
Коментари Харесай

Сърбия отново въвежда военно обучение в гимназиите

Сръбското държавно управление, което ускорява военната мощност на страната, още веднъж вкара часове по защита и сигурност в гимназиите близо три десетилетия откакто те бяха анулирани, съобщи Ройтерс.

Първите сходни уроци бяха проведени от лектори от министерството на защитата в белградска гимназия, заяви министерството.

" Занимаваме се с въпроси като системата за защита и сигурност на Сърбия, армията, за това по какъв начин да станеш офицер, за химическата, биологичната, радиационната и нуклеарната защита ", показва полковник Драган Стойчич, представен в известие на министерството.

По време на комунистическия режим в някогашна Югославия сходни часове бяха наложителни в учебните заведения и университетите и включваха идеологическа агитация и съществени умения за боравене с оръжие.

След като Югославия се разпадна с кръвопролитни войни през 1991 година, Сърбия анулира военното образование година по-късно, а от 2011 година постави завършек на наложителната военна работа.

Миналия август президентът Александър Вучич загатна, че Сърбия може да върне наложителната военна работа, с цел да усъвършенства бойната подготвеност на армията си.

В бюджета си за 2019 година Сърбия е отпуснала 907 милиона $ или 1,75 % от брутния си вътрешен артикул за наброяващата 40 000 души войска по отношение на 703 милиона $ през 2018 година

Страната също по този начин укрепи военновъздушните си сили с 10 изтребителя МИГ-29, дарени от Русия и Беларус, и с покупката на девет хеликоптера, създадени от Еърбъс.

Вучич и министърът на защитата Александър Вулин постоянно приказват за обезпечаване на още танкове, хеликоптери и бронетранспортьори от Русия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР